Terug naar overzicht

‘Studenten blijven niet zitten met een schuld’

Mijn partij is de onderwijspartij bij uitstek.

‘Ja, D66 is van oudsher dé onderwijspartij en weet als geen ander welke problemen er spelen binnen het onderwijs. Wij beseffen dat goed onderwijs het allerbelangrijkste is voor de toekomst van Nederland. Daarom willen we als enige partij twee miljard extra investeren in de kwaliteit ervan. Daarom heb ik ook gekozen om me beschikbaar te stellen als Kamerlid, er kan nog zoveel verbeteren in het onderwijs.’

Zorg- en techniekopleidingen moeten aantrekkelijker worden.

‘Daar hebben we ook wel onze ideeën over. Het is belangrijk dat meer mensen een opleiding in de zorg, techniek of het onderwijs gaan volgen. Of je het collegegeld voor die opleidingen drastisch moet verlagen of juist na afronding van de opleiding de studieschuld moet kwijt schelden, daar kunnen we over onderhandelen.’

De basisbeurs moet verdwijnen.

‘Die basisbeurs is eigenlijk een inkomensmaatregel. Dat gaat niet naar het onderwijs. Daarom stellen wij een leenstelsel voor. Dan kan het geld wat nu naar de basisbeurs gaat, geïnvesteerd worden in het onderwijs. Studenten blijven niet zitten met een enorme schuld. Waar praten we nu over? Het zal een bedrag van ongeveer 13.000 euro zijn. Dat mogen studenten binnen twintig jaar aflossen. Dat is rond de 1.000 euro per jaar. Dat moet geen probleem zijn als je een goede baan hebt. En als je die niet kan vinden, dan hoef je niet terug te betalen.’ [AR]

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?