Terug naar overzicht

Studiefinanciering voor ‘kwakzalverij’

De afgelopen drie jaar zijn 119 Nederlanders met studiefinanciering in het buitenland begonnen aan een opleiding tot chiropractor, laat de Dienst Uitvoering Onderwijs weten op navraag van het HOP. Als deze mensen allemaal drie jaar basisbeurs krijgen, kost dat ruim 1,1 miljoen euro.

Zijlstra genomineerd

Afgelopen week nomineerde de Vereniging tegen de Kwakzalverij staatssecretaris Halbe Zijlstra voor de jaarlijkse Meester Kackadorisprijs. Die wordt uitgereikt aan mensen die de kwakzalverij ‘in daad, woord of geschrift’ bevorderen. Zijlstra zou niet moeten toestaan dat studenten voor zo’n soort opleiding studiefinanciering meenemen uit Nederland, vindt de vereniging.

Chiropractors menen dat allerlei kwalen voortkomen uit beknelling van het zenuwstelsel. Ze richten zich in hun behandeling vooral op het corrigeren (of kraken) van de wervelkolom. De Vereniging tegen de Kwakzalverij noemt de ideeën van de chiropraxie onzinnig. Bovendien zouden studenten uiteindelijk een diploma krijgen dat in Nederlandse niet eens wordt erkend.

Erkend diploma niet nodig

‘Chiropraxie is in Nederland een niet-gereglementeerd beroep’, reageert een woordvoerder van staatssecretaris Zijlstra daarop. ‘Om hier aan de slag te gaan als chiropractor is het dus niet nodig om een erkend diploma te hebben. In onder meer Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is de opleiding wel erkend.’

Op de nominatie voor de kwakzalversprijs heeft Zijlstra verder nog niet gereageerd. Het is ook niet duidelijk wie nu precies heeft besloten dat studenten studiefinanciering kunnen krijgen voor deze opleidingen. De Dienst Uitvoering Onderwijs neemt formeel de beslissing, maar zegt zich te baseren op een advies van internationaliseringsorganisatie Nuffic.

Serieuze indruk

‘Deze chiropraxieopleidingen zijn in hun eigen land geaccrediteerd’, zegt een woordvoerder van de Nuffic. ‘Ze maken daar deel uit van het hoger onderwijs. In beginsel erkennen we elkaars accreditatie. Dat hebben we in Europa afgesproken, al blijven we natuurlijk onze eigen toets houden. We zijn geen inhoudsdeskundigen, dus we kunnen niet bepalen of er sprake is van kwakzalverij. We moeten nu eenmaal met een zekere afstand oordelen. Het zijn vrij brede opleidingen die een serieuze indruk maken.’

Dat de opleidingen in Nederland niet bestaan, wil niet zeggen dat je er geen studiefinanciering voor mag krijgen, aldus de Nuffic. ‘Soms gaan studenten juist naar het buitenland omdat de opleiding hier in Nederland niet wordt aangeboden.’

Opleiding voor alternatieve geneeswijzen

In Nederland bestaat geen erkende hbo-opleiding tot chiropractor. Ook zijn er in het bekostigde hoger onderwijs geen andere opleidingen voor alternatieve geneeswijzen. Alleen de private tak van Saxion Hogescholen heeft nog een deeltijdopleiding ‘complementary and alternative medicine’, maar die is intussen afgekeurd door onderwijskeurmeester NVAO. Alleen de huidige studenten krijgen nog een hbo-diploma. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?