Terug naar overzicht

Van alle muziekmarkten thuis

Een manager, een marketeer. Siv van Hegelsom weet zelf ook niet precies wat zijn functie is: ‘Ik doe de hele dag in ieder geval niks anders dan regelen, regelen, regelen. Mijn telefoonkosten gaan nergens meer over.’ Die kosten maakt hij voor het muziekconcept The Styles. Een band die allerlei muziekstijlen kan spelen en, afhankelijk van de stijl, iedere keer uit een ander bezetting bestaat.

Reggae

Het concept werkt heel simpel. Stel, je bent booker bij een club of een festival. Op de website van The Styles kies je welke twee muziekstijlen je wilt dat de band die avond speelt, bijvoorbeeld Classic Rock en Reggae. De helft van de setlist wordt vervolgens door de band bepaald. De andere helft kan de booker direct online bepalen. Hij kan per muziekstijl tien nummer uitkiezen die tijdens het optreden te horen zijn.

‘In de toekomst moet het ook mogelijk zijn dat het publiek van tevoren bepaalt welke nummers worden gespeeld’, vult Siv aan. ‘Voordat het feest begint, kunnen bezoekers bijvoorbeeld via Facebook doorgeven welke liedjes ze graag willen horen. Of je kunt tijdens het optreden met een tweet een nummer aanvragen.’

Muziekstijl

Eenmaal geboekt, dan is het zaak om de juiste muzikanten bij elkaar te zoeken. In totaal heeft de band grofweg twintig musici tot zijn beschikking. ‘Reggae of rock, dat is een heel andere manier van spelen’, legt Siv uit. ‘Dus er worden muzikanten uitgekozen die bij de muziekstijl van die avond passen. Al is het natuurlijk ook belangrijk of ze beschikbaar zijn, want de meeste muzikanten spelen ook in andere bands.’

Wat betreft zangers is er op dit moment slechts een naam voorradig: Ward Palmen. De Nijmegenaar, vooral bekend van de tributeband Gunz n’ Rozes, was de oorspronkelijke initiatiefnemer van het project. Hij kwam met het idee om als band verschillende muziekstijlen te spelen. Afgelopen zomer sloegen hij en Siv voor het eerst de handen ineen. Tijdens een tour door Wales, regelde de ABC-student de zogeheten gigs, betaalde optredens.

Sziget

Met The Styles hoopt Siv inmiddels op meer dan pub-optredens in Canterbury en Cardiff. ‘Ik wil volgend jaar op Lowlands staan’, droomt hij hardop. ‘Of Op Sziget. Daar spelen iedere zomer 1.300 bands, daar moeten we ons toch tussen kunnen wringen?’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?