Terug naar overzicht

Vrouwen willen warmer kantoor

De Avansdocent is gepromoveerd aan de Technische Universiteit Eindhoven. De titel van haar proefschrift is Beyond Uniform Thermal Comfort – on the effects of non-uniformity and individual physiology.

In eenvoudig Nederlands: Schellen heeft onderzocht wanneer mensen van verschillende leeftijd en geslacht het in een kantoorklimaat comfortabel warm hebben. Ontwerpers van klimaatsystemen voor kantoren houden geen rekening met mannen of vrouwen. ‘Ze gaan uit van een universeel mens. Dit onderzoek toont aan dat dat een achterhaald idee is’, zegt Schellen in de Volkskrant.

Klimaatkamer

Schellen deed voor haar onderzoek experimenten met proefpersonen in een zogeheten klimaatkamer. Ze liet de mensen daar een halve of een hele werkdag computertaken uitvoeren. Om andere invloeden op haar onderzoeksresultaten uit te sluiten, hadden alle proefpersonen een gezond gewicht, aten ze een vergelijkbare lunch en droegen ze even warme kleding.

Wat blijkt? Hoe warm iemand het heeft, verschilt enorm. Vrouwen en ouderen (67-73 jaar) hebben het vaak kouder dan mannen en jongere mensen. Vooral de temperatuurverschillen aan de uiteinden van ledematen zijn groot: bij hetzelfde kantoorklimaat bleken vrouwenhanden tot gemiddeld 2,5 graad kouder dan mannenhanden.

Warm bureaublad

Klimaatsystemen van kantoren moeten meer inspelen op het individu, vindt Schellen. ‘Bij ons experiment had een enkele man ook last van koude handen. En een vrouw in de overgang heeft natuurlijk weer heel andere wensen wat betreft de temperatuur.’

De Avansdocent denkt bijvoorbeeld aan een bureaublad, muis of toetsenbord met verwarmingselementen. Schellen: ‘Als een vrouw last heeft van koude onderarmen en handen kan ze die met één druk op de knop opwarmen.’ [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?