Terug naar overzicht

VVD grootste op Avans, D66 derde

Emile Roemer en zijn SP kregen tijdens de verkiezingscampagne rake klappen. In een paar weken tijd verloor de partij meer dan de tien zetels. Maar niet op Avans. In de peiling van Punt zit de SP nog altijd op 33 zetels. Daarmee hoeft zij alleen de VVD voor te laten. De liberalen zijn met 40 zetels ruimschoots de grootste. 

Opvallend is verder dat D66 op Avans de derde partij is. Alexander Pechtold en co kunnen rekenen op maar liefst 24 zetels, tegenover 11 in de meest recente peiling van Maurice de Hond (zie grafiek). Slecht nieuws is er voor het CDA. De partij van onze collegevoorzitter Paul Rüpp haalt slechts het karige aantal van 4 zetels. Een ander traditionele bolwerk, de PvdA, moet het op Avans eveneens met heel wat minder zetels doen: 23.

Nieuwe premier

Net als zijn partij, de PvdA, is lijsttrekker Diederik Samsom op Avans heel wat minder populair dan in de rest van het land. Op de vraag “Wie is de meest geschikte premier?” legt hij het duidelijk af tegen Mark Rutte. Maar liefst 38 procent van de Avansrespondenten ziet in de lijsttrekker van de VVD de nieuwe minister-president, Samsom blijft steken op 20 procent. Daarmee blijft hij wel D66-voorman Alexander Pechtold en SP’er Emile Roemer (beiden 15 procent) voor. [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?