Terug naar overzicht

AM en AMB opgesplitst in kleinere academies

maximaal 1.600 studenten

Welke opleidingen in de vier nieuwe academies worden samengevoegd, is nog niet duidelijk. Doel is in ieder geval om per academie een maximaal aantal van 1.600 studenten en 70 medewerkers over te houden. Daaruit kun je al voorzichtig concluderen dat bij AM de opleidingen Commerciële Economie en Small Business en Retail Management uit elkaar worden gehaald. Zij krijgen ieder gezelschap van een kleinere opleiding (International Business and Languages of Advanced Business Creation).

Bij AMB ligt het qua studentenaantallen voor de hand dat de grootste opleiding (Bedrijfskunde/MER) een academie gaat vormen met de kleinste opleiding (Bestuurskunde). De middelgrote opleidingen Integrale Veiligheid en Human Resource Management vormen in dat geval de tweede academie. De directies krijgen van het College van Bestuur tot 1 december de tijd om te bedenken hoe ze de hun academies gaan opdelen.

Grootste academie

De opsplitsing in kleinere academies is op zich geen verrassing. AMB mocht zich lange tijd de grootste academie van Avans noemen. Pas in 2011 werd zij onttroond door de AM. Die academie onderging de afgelopen vijf jaar een groeistuip en verdubbelde in studentenaantal. In totaal telde de academie in december 2011 maar liefst 2.346 studenten, negen studenten meer dan AMB.

‘Daarmee zijn we net zo groot als een middelbare school’, trok AM-docent Geert Swinkels in Punt destijds een vergelijking. ‘Daar hebben ze alleen een rector en conrectors om dat allemaal in de juiste banen te leiden. Maar onze directie bestaat uit drie man tegenover 130 medewerkers. Dat is toch bijna niet te doen?’

Kwaliteit

Grootste gevaar dat op de loer ligt met zoveel studenten is een verlies aan kwaliteit. ‘In het tweede studiejaar organiseer ik voor studenten een reis naar Engeland.’ gaf Swinkels in 2011 een voorbeeld. ‘Dit keer waren we al met 210 studenten. Maar als er volgend jaar nog eens 75 bijkomen, is zo’n reis niet te doen. Tuurlijk, je kunt de groep in tweeën hakken en naar twee verschillende plaatsen gaan, maar het mooie was juist dat de studenten elkaar allemaal leerden kennen. En dat geldt straks voor meer dingen. Alles wordt logger en onpersoonlijker.’

Ondanks de enorme omvang, hebben beide academies qua waardering voor haar opleidingen niets te klagen. Bij AMB eindigden alle opleidingen in de top 5 van beste opleidingen volgens de Keuzegids. In de ranglijst van alle opleidingen Commerciële Economie in Nederland eindigde die van AM zelfs bovenaan. Small Business en Retail Management eindigde als vierde en International Business and Languages als zesde. [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?