Terug naar overzicht

Duurzaamheid is imago kwijt

Elektrische auto

Tijdens de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober was één van de hoogtepunten het Lagerhuisdebat. Vanuit Avans in Breda werden de deelnemers opgehaald door duurzame auto’s. De Toyota Prius reedt vooraan in de stoet. De Toyota dealer in Breda had zijn showroom helemaal omgebouwd in het teken van de Dag van de Duurzaamheid. En daar, tussen de duurzame auto’s, werd het debat gehouden.

Het begrip

Studenten en mensen uit het bedrijfsleven gingen met elkaar in discussie over duurzaamheid, maar vooral: hoe duurzaamheid verwatert.

Weten we nog wel wat het betekent? Het lijkt erop dat iedereen het woord ‘duurzaamheid’ op zijn product zet. ‘Iedereen geeft het een eigen invulling en op die manier lijkt het haast een negatieve lading met zich mee te krijgen’, zegt één van de deelnemers aan het debat, een docent van Avans. ‘Wat is nu nog de waarde van het begrip?’

Duurzame producten

Consumenten worden overspoeld met ‘Deze lamp is duurzaam. Deze auto is goed voor het milieu. Drink deze koffie en redt een boom.’ Maar een product dat in functie duurzaam is, hoeft dat helemaal niet te zijn.

‘Een elektrische auto is wel goed voor het milieu,’ zegt een van de deelnemers. ‘Maar het produceren ervan is dat juist niet.’

Hierop reageert een student: ‘ Maar neem ons nou, wij als studenten. We hebben niet veel geld, dus we kopen het goedkoopste product dat er is. We kijken niet naar de manier waarop het wordt geproduceerd, want de duurzame producten zijn nu eenmaal een stuk duurder.’

Verantwoording overheid

Op de vraag of de verantwoordelijkheid voor een duurzame planeet bij de overheid of bij het bedrijfsleven ligt zijn de meningen niet echt verdeeld. ‘Het bedrijfsleven heeft een stabiel overheidsbeleid nodig,’ zegt een man die lampen verkoopt. Bij deze opmerking wordt instemmend geknikt. ‘Met een goed duurzaamheidsbeleid en subsidies voor de juiste onderzoeken kunnen we al heel ver komen.’

Hoewel er nu al veel vooruitgang is geboekt om de planeet te redden, weet iedereen in de zaal dat het slechts een klein begin is. ‘We houden onszelf voor de gek. De manier waarop nu nog energie wordt opgewekt is alles behalve duurzaam. Zolang we blijven opstoken en vernietigen, is er geen vertrouwen.’ [LvdA]

 

 

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?