Terug naar overzicht

Geen bierkratten op de gang

Tijdens de 24 hours of inspiration werd de workshop ‘Brand!!’ gehouden, en daarbij legde de brandweer van Breda haarfijn uit wat de risico’s zijn. In studentenhuizen, maar ook op Avans.

Studentenkamers

Wat betreft studentenkamers werden er wat waarschuwingen uitgedeeld. ‘Het is bijvoorbeeld niet handig om stapels lege bierkratjes in je vluchtroute te hebben staan’, zegt Floor van Lintel, adviseur risicobeheersing van de brandweer Breda.

In studentenhuizen is de kans op brand vaak groot, mede door frituurpannen die aan blijven staan of kaarsjes die niet worden uitgeblazen. Van Lintel benadrukt daarom ook het belang van een rookmelder. ‘Je wordt niet wakker van brand. Je ruikt het niet, je slaapt er zo doorheen. Alleen een rookmelder maakt je wakker.’

Nooduitgang vrijhouden

Hoewel alle gebouwen van Avans voorzien zijn van nooduitgangen, alarmsystemen, rookmelders en watersproeiers, lijken mensen zich niet altijd van het kwaad bewust. Een medewerker van Avans merkt op: ‘Veel mensen blijven rustig zitten als het brandalarm gaat. We horen vaak mensen zeggen: “Het zal wel een oefening zijn, ik typ nog even dit mailtje af”.’

‘Geen goed idee’, volgens Van Lintel. ‘Vuur heeft maar een paar minuten nodig om goed om zich heen te grijpen en voor je het weet kun je niet meer naar buiten.’ In de gebouwen van Avans is het nu goed gesteld met de brandveiligheid, maar Van Lintel laat nog wat foto’s zien waaruit blijkt dat het vroeger wel anders was. Zo stond de tafelvoetbaltafel ooit recht voor een nooduitgang, die staat nu gelukkig netjes in de hal. [LvdA]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?