Terug naar overzicht

Iedere burger is welzijnswerker

De burger moet zelf aan de slag gaan. Daar komt Welzijn Nieuwe Stijl heel kort door de bocht gezegd op neer. Het programma werd in 2009 door toenmalig staatssecretaris van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Jet Bussemaker gelanceerd. De bedoeling was om de maatschappelijke hulp die gemeenten aanbieden te verbeteren.

Door het programma verandert er het nodige voor wie er werkzaam is in de welzijnssector. Voor Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Novadic-Kentron verslavingszorg, welzijnsonderneming Divers en Avans Hogeschool reden om een congres op poten te zetten. Punt vroeg enkele deelnemers wat er in hun werk is veranderd:

Margriet du Maine, welzijnorganisatie Divers in Den Bosch

‘We zijn in wijken bijvoorbeeld betrokken bij activiteiten voor kinderen. Maar in plaats van dat wijkbewoners naar ons toekomen en zeggen: “Willen jullie een voetbaltoernooi organiseren?”, willen we dat ze dat zelf doen. En natuurlijk helpen en begeleiden we ze daarbij, maar het is de bedoeling dat steeds meer door de wijkbewoners zelf wordt gedaan.’

Karin Frissen, sinds een halfjaar Avansdocent en afkomstig van jeugdzorg

‘Als er bij jongeren problemen zijn, probeer je nu nog nadrukkelijker hun netwerk (familie en vrienden, red) in te schakelen. Stel dat een jongen door een moeilijk thuissituatie niet meer naar school gaat. Dan ga je zoeken naar iemand uit zijn omgeving die hem hierbij kan helpen. Misschien is er wel een oom, een buurman of een leraar die ervoor kan zorgen dat hij weer naar school gaat. Voor zo’n jongen is het vaak ook fijner om door een vertrouwd iemand te worden geholpen.’

Richard Bekker, stichting jongerencentrum Best

‘Je moet niet wachten tot jongeren met hun problemen naar jou toekomen, maar zelf de wijk ingaan. Dat doen we overigens al. Ik rij geregeld met een quad alle hangplekken in de buurt af en spreek jongeren aan. We hebben een soort poppodium, waar allerlei activiteiten worden georganiseerd. Maar dat doen wij niet voor ze, dat organiseren de jongeren zelf.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?