Terug naar overzicht

Invasie van reuzenlarven in Breda

De gele plekken in het gazon en de omgewoelde aarde wijzen erop: emelten hebben zich genesteld onder de groene zoden van Avans in Breda.

Vijf centimeter

De emelten hebben geen poten en geen duidelijke kop. Ze kunnen bijna vijf centimeter lang worden. Het zijn larven van langpootmuggen, die vliegen vanaf eind juli tot begin september. Een vrouwtje legt tussen 300 tot 400 eieren per keer. Het gazon van Avans bleek een geschikte plek hiervoor.

‘Die larven worden gegeten door kraaien. Die woelen het gras om, daardoor gaat het hele gazon naar de filistijnen’, legt conciërge Gerard Kip uit. Hij wijst de gele plekken aan in het gras waar de beesten onder zitten. En op sommige plaatsen is het gazon inderdaad flink omgewoeld.

Knoflook

Volgens de mannen van de groenvoorziening bij Avans zijn het er nu zeker al duizenden. Ze adviseren dan ook om dit probleem zo spoedig mogelijk aan te pakken: ‘Het zullen er niet binnen een week twee keer zoveel zijn. Maar ik zou er ook niet nog drie weken mee wachten.’

Om van de reuzenlarven af te komen, mag geen gif gebruikt worden om ze te doden. Daarom worden ze verjaagd. Met een spulletje dat naar knoflook ruikt: ‘Daar houden ze niet van. En dan gaan ze ergens anders een plekje zoeken.’ [SD]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?