Terug naar overzicht

Keuzegids: vijf onvoldoendes op Avans

Vastgoed & Bouwmanagement (54 van de 100), Bouwkunde in Den Bosch (54) en Bouwkunde in Tilburg (48) scoren alledrie een onvoldoende. Voor de twee Tilburgse studies geldt dat ze beiden heel slecht worden beoordeeld op het onderdeel faciliteiten. ‘Er is vooral een gebrek aan werkplekken en wandcontactdozen hoor ik van studenten’, aldus René Tönissen, die precies dertien dagen in dienst is als directeur van AB&I.

Beste beoordeeld

De directeur is afkomstig van de Hogeschool in Arnhem en Nijmegen (HAN) waar hij eveneens de opleidingen Bouwkunde en Civiele Techniek onder zijn hoede had. Die opleidingen zijn in de Keuzegids als beste beoordeeld. ‘Dat heeft enerzijds te maken met de kwaliteit van het docententeam, maar daar twijfel ik op Avans ook niet aan. We scoorden denk ik vooral goed in Arnhem, doordat docenten bereikbaar waren voor studenten. Er was een soort community-gevoel.’

Zo’n zelfde gevoel had Tönissen ook op Avans in Tilburg verwacht. ‘Het gebouw is relatief klein en het is een inspirerende onderwijsomgeving. Dus ik begrijp niet zo goed waarom hier niet zo’n zelfde sfeer heerst. Van deze scores word ik sowieso niet vrolijk. Het is iets waar we flink aan moeten sleutelen.’

CMV Breda

De Bredase opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV) neemt eveneens een onvoldoende voor haar rekening. En dat terwijl CMV van Avans in Den Bosch bovenaan staat. Breda dankt de slechte score vooral aan een lage waardering van de onderdelen vaardigheden en voorbereiding op loopbaan.

Daarin is overigens al een grote stap gezet. De academie legt momenteel de hand aan een nieuw curriculum: ‘Vaardigheden en voorbereiding op de loopbaan zijn typisch van die onderdelen die hierin meer aandacht krijgen’, aldus Ine van Zon, directeur van de Academie voor Sociale Studies in Breda. Het propedeusejaar ging in 2011 als eerste op de schop. Van Zon: ‘Maar omdat het slechts om één jaargang gaat, zie je dat nog niet terug in de waarderingen.’

Verrassing

Dat de opleiding Vormgeving in Den Bosch maar 50 punten scoort, komt bij kunstdirecteur Femke den Boer enigszins als een verrassing: ‘In Elsevier scoorden de Bredase en Bossche opleiding Vormgeving gezamenlijk nog als één van de beste. Dus het verbaast me dat de opleiding in Den Bosch nu zo’n lage waardering krijgt, vooral omdat het programma vergelijkbaar is met dat in Breda.’

Het onderdeel waarin de opleiding het slechtst scoort, is “voorbereiding op de loopbaan”. Een signaal dat al langer bekend is en dat de academie sinds vorig jaar heeft opgepakt met het programma Kunst & Werk: ‘Daarin leren we studenten bijvoorbeeld het bepalen van hun tarief, hoe ze een freelanceverklaring moeten aanvragen en hoe ze in contact komen met ateliers. Ondernemerschap bij kunstenaars is heel belangrijk. Dat proberen we dan ook ieder jaar verder te verbeteren.’ [CT]

De vijf Avansopleidingen met een onvoldoende:

Vastgoed & Bouwmanagement in Tilburg                   54

Bouwkunde in Den Bosch                                           54

Culturele en Maatschappelijke Vormgeving in Breda  52

Vormgeving in Den Bosch                                           50

Bouwkunde in Tilburg                                                 48

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Keuzegids: 9 Avansopleidingen op 1 23-10-2012

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?