Terug naar overzicht

Langstudeerders, welkom terug op Avans

Voor een groot aantal studenten dat meer dan een jaar extra over hun opleiding doet, was de langstudeerboete van 3.063 euro een reden om te stoppen met hun studie. Dat zei Rüpp tijdens het radioprogramma Alles Mag op Zaterdag van Omroep Brabant.

Naar schatting telde Avans aan het begin van dit studiejaar 1.600 langstudeerders. ‘Een positief effect van de maatregel is dat een aantal sneller is afgestudeerd, maar er zijn er een heleboel gestopt’, zegt Rüpp.

Motie

De VVD en PvdA gaven afgelopen week aan de boete met terugwerkende kracht te willen schrappen. Volgens Rüpp gaan beide partijen komende week een motie indienen om de wet ongedaan te maken. Tot het zover is, wordt het geld nog gewoon geïnd bij studenten die ervoor kozen in termijnen te betalen. 

‘Wij hebben onze studenten vrijdag laten weten dat we de maatregel voorlopig niet opschorten. Dat mogen we niet van het ministerie van Financiën,’ zegt Rüpp tegen Omroep Brabant.

‘Het is ongelofelijk broddelwerk,’ vindt de bestuurder. ‘De overheid zou zich moeten schamen om eerst een wet in te stellen en die vervolgens niet uit te voeren. Dit kost ons administratief veel tijd en energie.’

Studenten toegang verlenen

Rüpp hoopt de komende week een brief te krijgen van staatssecretaris Halbe Zijlstra met duidelijkheid over hoe te handelen. ‘Ik verwacht de studenten dan weer toegang te kunnen verlenen en hun geld te kunnen teruggeven,’ zegt hij. [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?