Terug naar overzicht

Liveblog: laatste uurtjes in Breda

15.10 Paul Rüpp krijgt het laatste woord. Is hij tevreden? 'Over de  kwantiteit ben ik niet tevreden. Maar het gezelschap dat er wel was, was warm en zal het ongetwijfeld aan anderen overbrengen. Het doel was inspireren, en dat is gelukt.'

Rollercoaster aan inspiratie
15.05 De rollercoaster van inspiratie wordt nog even samengevat nu deze ten einde loopt: chocolade, wereld van het zeilen, wereld van de ruimte, geluksmomentjes, topsport, daklozen, energie uit een bananenschil, een brug door het water, …

14.50 De laatste spreker van de 24 hours of inspiration was ook de eerste: 'Dat past wel bij me. Ik ga bij een feestje ook altijd als laatste weg', Niels de Beer.

14.45 Op de Lovensdijkstraat kun je je laten onderdompelen in de Virtual Cave. Daar ervaar hoe het is om in een afgrond te vallen terwijl je met beide benen op de grond staat.

14.40 Sjaak Khonraad, lector Integrale Veiligheidbij het Expertisecentrum Veiligheid over het Leger des Heils en wat professionals kunnen betekenen voor zwervers.

14.35 Ondertussen worden op verschillende plekken workshops gegeven. Over onder andere praktijkgericht onderzoek doen, organiseren en ondernemen; op sociaal -, internationaal – en maatschappelijk verantwoord vlak. Ook geeft Brandweer Breda tips wat te doen als je huis in brand staat. 

14.30 Marieke Beekers, adviseur bij de gemeente Breda én co-founder van TEDx Breda vertelt hoe het allereerste idee uitmondde in de eerste TEDx-sessie in Breda. 'In het begin leek het allemaal heel eng, maar al snel kwamen we er achter dat iedereen heel benaderbaar was. Zolang je maar durft te vragen.' 

14.20 Ro en Ad zijn ook de oprichters van The Bigger Feet Foundation. Vliegen met eikels, dan krijg je een bos in het Schengengebied. Als je het niet kon volgen, willen ze het vast met liefde nog een keer uitleggen. 

14.10 'In plaats van eroverheen, kun je ook door het water.' Ro en Ad zijn de bedenkers van dit stukje duurzaam design.

14.00 Ad Kil en Ro Koster, eigenaren van RO&AD Architecten komen pas als er meer mensen in de zaal zijn dan zij twee. Het zijn er een slechts een handjevol, daarom maken ze er een persoonlijke sessie van: van RO&AD1.0 naar RO&AD3.0.

13.05 Tussendoor krijgt Avans ook felicitaties van Thom de Graaf, voorzitter van de HBO-raad, die zich in het publiek heeft verstopt.

12.55 Ook wij mogen de chocolaatjes van Debby proeven. Al gaat dat niet zo soepel met een laptop op schoot. Ook krijgen we een bitter drankje waar chocolade in verwerkt is. Niet echt lekker, maar wel geschiedenis: de Maya's zijn de uitvinders ervan. 

Focus op talenten
12.50 'Medewerkers aanspreken op hun talenten in plaats van hun beperkingen komt niet alleen hen ten goede, ook het bedrijf', aldus Hurkens.

12.45 Hurkens over zijn bedrijf: 'Mogelijkheden van de computer moeten ook beschikbaar zijn voor mensen die het het hardst nodig hebben.'

12.40 Focus op talenten, niet op tekorten. Marcel Hurkens, directeur NoXqs, over jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS).

12.00 Pauze. Aanwezigen lopen op de markt waar verschillende bedrijven zich presenteren. Ook kunnen ze zich laten informeren over verschillende technologische onderzoeken. Bijvoorbeeld een computer die op basis van hersenactiviteit software aan zou kunnen sturen.

Hoe word je 100 jaar?
11.30 Wat kunnen we van hen leren? 'Ze bewegen natuurlijker. De hele dag, niet een uurtje in de sportschool. Ze hebben doelen. Ze hebben vrienden, échte vrienden geen Facebookvrienden. En ze denken positief: optimisten hebben een acht maanden langere levensverwachting dan anderen', aldus Van Doninck.

11.25 Er zijn plekken in de wereld waar mensen gezonder leven. Van Doninck: 'Hier is de kans 1 op 5000 om honderd jaar te worden. In de zogenoemde 'blue zones' 1 op 500.' 

11.22 'Tien procent van de leeftijdsverwachting wordt bepaald door genetische factoren, negentig procent door leefstijlfactoren', aldus Van Doninck. 'Vijftig procent van onze ziekten zijn vermijdbaar.'

11.20 Een enkeling in de zaal wil 100 jaar worden. Maar hoe? Lowie van Doninck legt ons uit hoe dat kan met Active Ageing. 

11.10 Vrijwilligers loslaten op pedoseksuelen? Is dat verantwoord? Vogelvang: 'We maken er geen professionals van. Dat zijn ze niet. Maar mensen die zedendaders op een regenachtige dag mee naar buiten nemen.'

11.05 Het Expertisecentrum Veiligheid werkt momenteel aan Project COSA, een methode om zedendaders veilig te laten terugkeren in de maatschappij. 'Voor driekwart van de zedendaders is er een behandeling. Een kwart blijft ontkennen dat het strafbaar gedrag is', aldus Vogelvang.

11.00 In sommige staten in de Verenigde Staten krijgt een zedendader een ander nummerbord. 'Dan kun je je kinderen nog even snel naar binnen halen als die de straat in komt rijden', aldus Bas Vogelvang, lector Reclassering en Veiligheidsbeleid bij het Expertisecentrum Veiligheid. 

10.50 Dorien Derksen, lector Biobased Products: 'Onderzoeken doet niet alleen een bioloog of een chemicus, dat moet je samen doen. Multidisciplinair onderzoek is mogelijk bij Avans.'

10.15 Kelly van Zon, eerstejaarsstudent Sociaal Pedagogische Hulpverlening wordt gehuldigd. Ze won afgelopen zomer een gouden medaille op de Paralympics. Van Zon, die een beenhandicap heeft, veroverde de medaille in het enkelspeltoernooi tafeltennis.

Derde maar mooiste medaille

09.20 Edith Bosch, meervoudig wereldkampioen en bronzen medaille winnares afgelopen Olympische Spelen maakt ons wakker. 'Ik ga altijd voor goud. Maar dat lukt dus nét niet. Dit is mijn derde medaille, maar wel de mooiste.'

09.09 Het aftellen is begonnen. Nog twee minuten…

08.15 Buiten is het nog donker maar op de Hogeschoollaan zijn de voorbereidingen al in volle gang voor de laatste zes uur van de 24 uurs-conferentie.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?