Terug naar overzicht

Point de Vue geopend door Beatrix

Sterre

Onder het klikken en draaien van vele perscamera’s en het zwaaien van een handjevol koningshuisgezinde buurtbewoners, arriveerde de koningin rond half drie bij het museum. Daar kreeg zij op de (grijze) loper een bloemetje aangeboden van de 5-jarige Sterre, dochter van adjunct-directeur René Bosma van AKV|St. Joost. De Bossche burgemeester Ton Rombouts en de Commissaris van de Koningin Wim van de Donk begeleidden Beatrix het gebouw in.

In zijn welkomstwoord vertelde bestuursvoorzitter Paul Rüpp trots aan het hooggeplaatste bezoek over de geschiedenis van Avans en over hoe belangrijk kunst en cultuur zijn. ‘We bezuinigen in Nederland als eerste op kunst en cultuur, waardoor instituten als het Brabants Orkest verdwijnen, maar waar pronken onze delegaties in het buitenland mee? Van Gogh, Rembrandt, architect Rem Koolhaas.’

Costa Rica

Curator Margriet Kemper onderstreepte dat natuurlijk en vertelde wat over Point de Vue. Ze raadde de aanwezigen aan om vooral nog een keer terug te komen naar het museum als alle camera’s en stoelen weg waren, om in alle rust goed te kunnen genieten van de werken van de (oud-)studenten. De expo toont kunst van onder andere Piet Slager, JCJ Vanderheyden en René Daniëls. Kemper: ‘En we kunnen helaas ook honderden werken niet tonen…’

Na de speeches brachten de twee muzikale oud-studenten Harm en Ronald wat leven in de brouwerij. Met zelfgemaakte gitaren zongen zij een liedje over dat ze na hun dood gevoerd wilden worden aan de krokodillen in Costa Rica, wat de zaal erg grappig vond, inclusief Beatrix.

Handtekening

Belangrijk onderdeel van de ceremonie was het tekenen van ‘het Gulden Boek’ door koningin Beatrix. Bovenop een metershoge stellage, van waaruit het ‘point de vue’ over de expositie was, zette zij haar krabbel. Het boek gaat al twee eeuwen mee op Avans en zijn voorlopers en steeds als de hogeschool koninklijk bezoek ontvangt, wordt er getekend. Beatrix zette gistermiddag dus haar handtekening onder die van haar voorouders koning Willem I en II.

De rest van de middag veranderden Avansdirecteuren in kleine kinderen: iedereen wilde de majesteit even de hand schudden of fotograferen. Uiteindelijk bleef de koningin langer dan gepland. Ze zou om vier uur vertrekken, maar verliet pas tegen half vijf het museum. Opnieuw onder gejoel en gejuich van een horde Oranjefans. Point de Vue duurt tot en met 18 november 2012 en hoopt dan 20.000 bezoekers te hebben gehad. [LJ]

Kijk voor meer foto's op de Facebookpagina van Punt.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?