Terug naar overzicht

PvdA en VVD: langstudeerboete afschaffen

De langstudeerboete gaat dit collegejaar in, maar wordt dus hoogstwaarschijnlijk alweer snel afgeschaft. Daardoor valt een financieel gat in de schatkist van 370 miljoen euro, zo meldt de krant.

Ontstane tekorten

Om de ontstane tekorten in de begroting voor 2013 te dekken, zou het vitaliteitspakket, bedoeld om oudere werknemers langer aan het werk te houden, worden geschrapt.

De PvdA en de VVD pleiten al jaren voor afschaffing van de basisbeurs en invoering van een ‘sociaal leenstelsel’. Het CDA was daar tegen en pleitte voor een langstudeerboete. Als compromis zou alleen de basisbeurs voor masterstudenten worden afgeschaft. De boete kwam er, maar het leenstelsel voor masterstudenten niet, omdat het kabinet viel.

Tijdens de verkiezingscampagne trok ook het CDA de handen af van de langstudeermaatregel. Het lukte de Tweede Kamer niet meer om hem voor 1 september af te schaffen. Daarvoor is een wetswijziging nodig die door Tweede en Eerste Kamer moet worden goedgekeurd.

Buitengewoon dom

SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemt de afschaffing van de basisbeurs vanochtend ‘buitengewoon dom’: ‘De langstudeerboete bedraagt 3.000 euro, een leenstelsel minstens 13.000 euro. Het gaat van kwaad tot erger. Jongeren zullen massaal afzien van een hogere opleiding.’ [AR, HC/HOP]

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?