Terug naar overzicht

Relschoppers Project X verantwoordelijk


Op vrijdagavond veranderde Haren van een onschuldig dorpje onder Groningen in een slagveld. Duizenden jongeren vierden de eerste Project X party van Nederland.

Verantwoordelijk

We vroegen Avans in hoeverre ‘social’ media medeschuldig zijn aan de rellen. Meer dan de helft (52.5 procent) van de respondenten van de poll op onze website vindt dat de relschoppers zelf verantwoordelijk zijn voor hun daden.  

Direct na het drama werd gespeculeerd over hoe het zo uit de hand kon lopen. En welke rol (social) media daarin speelden. Zo’n 36 procent denkt dat er zoveel mensen naar Haren zijn afgereisd door de media-aandacht die het Facebook-evenement kreeg.  


Politie

Ook het optreden van de politie wordt in twijfel getrokken. Bij de twee grote politiebonden komen veel klachten binnen van agenten die aanwezig waren. Onder andere de communicatie via het C2000-systeem zou te wensen hebben overgelaten tijdens de rellen. Een kleine 10 procent van Avans is van mening dat de overheid verkeerd gereageerd. 

In totaal reageerden 568 Avansstudenten en –medewerkers op de stelling ‘'Social' media zijn medeschuldig aan rellen 'Project X' Haren’.

Op onze website leggen we een nieuwe stelling voor: studentenvakbonden hebben het verknald voor studenten. [SD] 

Maike Kooijmans, docent Sociale Studies in Den Bosch, schreef een artikel over de drang van jongeren om zich zo te gedragen. Ze opperde talentenbattles om de risicojeugd in toom te houden.

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?