Terug naar overzicht

Tentamen MWD moet opnieuw

Afgelopen maandag zaten 141 studenten klaar voor het tentamen Methodiek, maar zij kregen per ongeluk de verkeerde toets voorgelegd. In plaats van zes vragen stonden er negen vragen in: teveel voor de 100 minuten die er voor het tentamen stonden. Bovendien strookten de toetsvragen niet precies met de afgesproken leerdoelen en de behandelde stof.

Schelden op Twitter

Het gevolg: boze en scheldende studenten op Twitter. ‘Meteen na afloop van het tentamen kwamen er klachten per mail binnen’, vertelt opleidingscoördinator Siwert Meijer. ‘De oorzaak ligt bij een docent die per ongeluk het verkeerde document mailde. We zijn met de examencommissie in beraad gegaan en de conclusie was al snel dat de enige oplossing was het tentamen ongeldig te verklaren.’

Studenten hebben namelijk, met de beperkte tijd in het achterhoofd, strategisch gehandeld door steeds andere vragen open te laten. Daardoor is er geen goede, eenduidige meetlat om het tentamen te beoordelen. Meijer: ‘Als iedereen bijvoorbeeld de laatste twee vragen had overgeslagen, was het misschien makkelijker geweest.’

Menselijke fout

De MWD’ers krijgen nu op vrijdag 2 november de kans het tentamen opnieuw te maken. ‘Methodiek staat voor zes studiepunten, dus het is een zwaar vak. Het is een menselijke, maar heel ongelukkige fout die is gemaakt. Maar dit is de enige manier om kwaliteit te garanderen en straks een waardig diploma’, meent de coördinator.

Meijer beseft dat dit voor de studenten een ‘klein drama’ is. ‘Het is vreselijk lullig en ik snap dat studenten balen als een stekker. We hebben berichten hierover op Blackboard geplaatst en ik sta iedere student te woord. Ik ga er persoonlijk op toezien dat over twee weken de goede toets er ligt. Voor wie al goed geleerd had, is het dan alleen een kwestie van het geheugen opfrissen.’ [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?