Terug naar overzicht

Balkenende feliciteert Avans

Lezing

Tijdens het Congres Finance & Sustainability, dat op 1 november op Avans plaatsvond, werd er een lezing gegeven door onder meer Jan Peter Balkenende. De voormalig premier van Nederland sprak over duurzaamheid en de toekomst.

Meer dan tweehonderd studenten en mensen uit het bedrijfsleven waren aanwezig. Al ruim voordat het congres begon zaten de eerste studenten al in de zaal. Omroep Brabant-verslaggeefster Carla van Loon, die de presentatie op zich nam, vroeg zich af of iedereen zo op tijd was omdat ze verplicht aanwezig moesten zijn. ‘Nee hoor’, luidde het antwoord. ‘We willen gewoon de beste plaatsen.’

Complimenten

Voordat Balkenende aan zijn lezing begint, voelt hij zich geroepen Avans drie complimenten te geven. ‘Ten eerste omdat de hogeschool al tweehonderd jaar bestaat. Ten tweede omdat Avans voor de derde keer op rij is uitgeroepen tot beste grote hogeschool. En ten derde vanwege jullie beleidsplan. Het is bewonderenswaardig dat een hogeschool in tijden dat het goed gaat geen houding aanneemt als “Ach, de zaken lopen wel”. Het is goed dat Avans ondanks alles goed wil blijven presteren.’

Het publiek

‘Ik geef deze hele week presentaties’, zegt Balkenende, die dat doet namens zijn werkgever Ernst & Young. ‘Maar ik voel me steeds de zender, terwijl ik vanuit het publiek ook input wil hebben. Ik wil van jullie een paar woorden krijgen, van daaruit zal ik de presentatie vormgeven.’

Vanuit het publiek worden wat termen geroepen. Dingen als ‘lange termijn’, ‘hebzucht’ en ‘grondstof schaarste’ komen voorbij.

Bedrijfsleven

In het huidige bedrijfsleven speelt duurzaamheid een belangrijke rol. ‘Zakendoen wordt tegenwoordig altijd verbonden met duurzaamheid’, aldus Balkenende. ‘Het is haast zo dat je er niet bij hoort als je bedrijf niet “groen” bezig is. Maar het belangrijkste is dat de morele kwaliteit hoog blijft. Alleen duurzaam zijn is niet voldoende. Men moet de focus niet leggen op nu, maar op de toekomst.’

Op dit punt komt ook het onderwerp van grondstofschaarste naar voren. Volgens Balkenende kan het zo niet verder. ‘We moeten wel op de lange termijn gaan denken. Bedrijven moeten de afweging maken op welke manier ze winst willen maken. Op een duurzame manier of niet? Werkgelegenheid en duurzaamheid zijn aan elkaar te linken. Zorg dat leegstaande panden weer opgeknapt worden en je hebt werk én hergebruik.’

‘We moeten anders denken en anders doen. De 21e eeuw is complex, maar het is ook een uitdaging.’ [LvdA]

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?