Terug naar overzicht

Over 7 maanden duidelijkheid leenstelsel

In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA afgesproken dat ze de basisbeurs gaan vervangen door een leenstelsel. Ook de aanvullende beurs gaat het kabinet aanpakken, zodat minder studenten ervan kunnen profiteren.

Zomervakantie

Pas ‘in de tweede helft van 2013’ stuurt het kabinet de wetsvoorstellen naar de Tweede Kamer. Dat zou ook pas na de zomervakantie kunnen zijn, terwijl het nieuwe systeem al in september 2014 van start zou moeten gaan.

Mocht de Tweede Kamer ermee instemmen, dan is het de vraag of het leenstelsel door de Eerste Kamer komt. CDA, SP en PVV waren altijd al tegen het leenstelsel en ook GroenLinks en enkele eenmansfracties in de senaat willen niet meewerken. Het kabinet heeft zelf geen meerderheid in de senaat. De kans bestaat daarom dat de invoering van het leenstelsel vertraging oploopt. In mei 2015 zijn er nieuwe verkiezingen voor de Eerste Kamer. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?