Terug naar overzicht

Petitie tegen afschaffing basisbeurs

Meteen arbeidsmarkt op
Door het sociaal leenstelsel in te voeren ontneemt Rutte II studenten die hun studie zelf moeten bekostigen de keuze om te studeren, vinden de initiatiefnemers. 'Een keuze die er met de langstudeerboete wel nog was geweest', aldus Jeroen.

De CE-student ziet een masteropleiding aan zijn neus voorbij gaan: 'Als ik nog een master of andere opleiding wil gaan doen, moet ik deze zelf betalen. En met de middelen die ik heb als student, is dat zo goed als uitgesloten. Ik zal meteen de arbeidsmarkt op moeten gaan. Ik word voor het blok gezet.'

Gratis reizen

Ook de afschaffing van de gratis ov-kaart beperkt aankomende studenten in het kiezen van een opleiding: 'Hbo-studenten uit bijvoorbeeld Zeeland worden bijna gedwongen om te gaan studeren in Vlissingen. De reiskosten zullen meewegen als hele zware factor.' En op kamers gaan? 'Die kosten zijn misschien nog wel hoger dan reizen.'

De petitie is nu meer dan 1.200 keer getekend. Met dit verweer hopen de studenten dat het nieuwe kabinet bij zichzelf te rade gaat over de nieuwe maatregelen. 'Wij – studenten – zijn de toekomst van het land. Dat kan alleen als we studeren.'

De vijftienjarige vmbo-scholier Milan van Schaik startte eerder een petitie tegen de afschaffing van de gratis ov-kaart. [SD]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?