Terug naar overzicht

Social Media: vacaturebank van de toekomst

Workshop

Tijdens de workshop ‘Socialiteren’, die werd gegeven door social media consultant Jarno Duursma, is gesproken over de voor en-nadelen van het online solliciteren. De workshop was onderdeel van de International Career Fair, die op 6 november werd gehouden op Avans in Breda.

‘Veel bedrijven zoeken naar hun personeel via social media’, vertelt Duursma. ‘Maar slechts vijftig procent van alle vacatures is openbaar, de andere helft blijft binnen het netwerk van het bedrijf. Daarom is het heel belangrijk om mensen te kennen die in dat netwerk kunnen komen.’

Altijd netwerken

Dat is waar de taak van de social media begint. ‘LinkedIn is heel erg handig als je mensen binnen een bedrijf zoekt. Als ik een connectie heb met iemand en diegene heeft weer een connectie binnen het bedrijf waar ik wil werken, dan kom je al een heel eind. Het heeft geen zin om een bedrijf op te bellen en te zeggen dat je daar wilt werken. Maar als je opbelt en een naam kunt noemen, dan is de kans veel groter dat je bij iemand terecht komt die je verder kan helpen.’

Je netwerk is dus heel erg waardevol. Zonder connecties kom je nergens, maar te veel connecties kunnen ook een gevaar vormen.

Je leven openbaar

Een nadeel en gevaar van social media en voornamelijk Facebook is dat het regelement rondom privacy alles behalve transparant is. Het risico dat (toekomstige) werkgevers beschamende foto’s van je tegenkomen op het wereldwijde web is erg groot.

‘Maar ik gebruik Facebook alleen privé, voor mijn vrienden en familie’,  zegt een student.

‘Zelfs dan moet je opletten’,  antwoord Duursma. ‘Mensen van buitenaf kunnen toch bij jouw gegevens. Soms heb je het niet in de hand. Vrienden kunnen beschamende foto’s van een avondje stappen online zetten zonder dat je er iets vanaf weet. Als jij binnen een bedrijf een vooraanstaande functie hebt en die foto’s worden openbaar, kun je je baan gegarandeerd gedag zeggen.’

Twitter

Mocht je zelf op zoek zijn naar een baan of juist werknemers zoeken, dan is Twitter één van de snelst groeiende vacaturemogelijkheden. Het voordeel dat veel bedrijven aantrekt is dat het gratis is. Voor een advertentie in de krant moet al snel een aardig bedrag worden neergeteld. Onder de hashtag #vacature zijn al heel veel banen te vinden. En er komen er iedere minuut meer bij.

Duursma noemt Twitter een belangrijk medium. ‘Veel mensen zien het als een grote hoop rotzooi, maar jij hebt volledig in de hand welke berichten je te zien krijgt en welke niet. Als je eenmaal door hebt wat Twitter voor je kan betekenen, is het heel erg waardevol.’ [LvdA]

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?