Terug naar overzicht

Vanaf 2014 meer geld voor Erasmusbeurzen

Eurocommissaris Androulla Vassiliou waarschuwt opnieuw dat het Erasmusprogramma grote problemen krijgt. Er is te weinig geld voor 2012, waardoor ‘Erasmus’ nu al inteert op het potje voor 2013. Als het zo doorgaat, is het geld halverwege volgend jaar op.

Jongeren niet de dupe

Daar kunnen de regeringsleiders iets aan doen in de begroting voor 2013, die nog steeds niet is vastgesteld. ‘Het is mijn stellige overtuiging dat de jongeren van Europa niet de dupe moeten worden van de huidige onenigheid’, aldus Vassiliou.

Maar ze moet machteloos toekijken. De onderhandelingen zijn bijzonder complex, omdat de landen niet alleen over 2013 praten. Ze moeten ook afspraken maken over de periode van 2014 tot en met 2020. Nu de crisis zo diep is, valt dat niet mee.

Vijf miljoen studenten

Toch is het Erasmusprogramma populair onder Europese politici. Gisteren heeft de onderwijscommissie van het Europese parlement opgeroepen om er meer geld aan te besteden. Vijf miljoen studenten zouden de kans moeten krijgen elders in Europa te studeren.

Er waren zo’n zeshonderd amendementen op het voorstel ingediend, zegt Marietje Schaake van D66, die als enige Nederlander in de onderwijscommissie van het Europese parlement zit. ‘Dat geeft aan hoe belangrijk de Europarlementariërs het Erasmusprogramma vinden.’

Onderwijscommissie

Nu moet het hele parlement erover stemmen. Dat zal in januari gebeuren. Normaal gesproken neemt het Europese parlement de mening van de onderwijscommissie over, aldus Schaake, ‘zeker nu er al zoveel compromissen zijn gevonden’. Maar de regeringsleiders hebben het laatste woord.

Het budget voor het Erasmus-programma gaat vrijwel zeker met de helft omhoog, denkt Schaake. ‘De Europese Commissie had 70 procent extra voorgesteld en ik heb gehoord dat in de onderhandelingen van de regeringsleiders een verhoging van 66 procent op tafel ligt. Het zal vast niet onder de 50 procent zakken.’

Jeugdwerkeloosheid

Daar is ze blij om. ‘Bezuinigen zijn onvermijdelijk, maar die mogen niet ten koste gaan van de kansen op een baan voor jongeren’, zegt Schaake. ‘Jeugdwerkeloosheid is een groot probleem in Europa. Daar zal elke regering iets mee moeten.’

In het voorstel wordt wel bezuinigd op de administratie en de papiermolen, zegt Schaake. ‘Dan blijft er meer geld over voor de kern. Maar het is nog niet helemaal uitgekristalliseerd.’ [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?