Terug naar overzicht

Vervolgonderzoek Rotterdamse wetenschapsfraude

De Rotterdamse hoogleraar marketing Smeesters werd in het voorjaar betrapt op fraude in twee gepubliceerde artikelen. De onderzoekscommissie van de Erasmus Universiteit twijfelde bovendien hardop aan de rest van zijn wetenschappelijke werk, waarvan in veel gevallen de ruwe data waren verdwenen.

Aanrommelen

‘De Erasmus Universiteit heeft niet gedaan wat zij had moeten doen’, zei oud-KNAW-president Pim Levelt woensdag tegen het Hoger Onderwijs Persbureau. ‘Er zijn twee artikelen ingetrokken, maar de rest van Smeesters’ werk blijft gewoon rondzingen. Als een universiteit een wetenschapper een aantal jaar heeft laten aanrommelen, dan moet zij haar verantwoordelijkheid nemen en het hele oeuvre doorlichten, zoals nu bij Stapel voor het eerst is gebeurd.’

Levelt leidde een van de drie deelonderzoeken naar de fraude van Stapel. Volgens hem is zulk grondig onderzoek de nieuwe standaard. Maar de Erasmus Universiteit wilde liever niet alles controleren. ‘Als er nieuwe signalen komen dat er zaken niet in orde zijn kan een nieuwe commissie worden ingesteld’, liet een woordvoerder in juni weten.

Ook de fraude van hoogleraar geneeskunde Don Poldermans wilde de universiteit niet verder uitdiepen. Hij had immers meer dan zeshonderd artikelen geschreven en het zou ondoenlijk zijn om die allemaal tegen het licht te houden.

Kritiek

Na publicatie van het rapport over Stapel kreeg ook die beslissing kritiek. Tegen NRC Handelsblad zei de huidige KNAW-president Hans Clevers dat de universiteit alsnog het hele oeuvre moet controleren, te beginnen met de meest geciteerde artikelen. Poldermans zelf ontkent overigens dat hij heeft gefraudeerd.

In een persbericht liet de Erasmus Universiteit donderdagmiddag weten dat ze een vervolgonderzoek instelt naar alle publicaties van Dirk Smeesters. Naar aanleiding van de aanhoudende twijfels aan zijn werk heeft de Erasmus Universiteit de afgelopen maanden gewerkt aan het instellen van een vervolgcommissie, aldus het persbericht. Verder oriënteert het Erasmus Medisch Centrum zich op mogelijkheden om alle publicaties van Poldermans te beoordelen. ‘Wetenschappelijke fraude moet hard worden aangepakt’, zegt rector Schmidt. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?