Terug naar overzicht

Avans’ hart klopt niet voor Sinterklaas

‘Nee, wij doen ook niks met 5 december. Mijn ouders zeggen dat we nu oud genoeg zijn,’ lacht Verpleegkundestudent Ronald de Haan. ‘Met Kerstmis krijgen we wel cadeautjes, dat vind ik altijd gezellig,’ voegt Ronald daar nog aan toe.

Ook Verpleegkundestudent Iris Berghuijs doet niks met Sinterklaas. ‘We hebben altijd wel Sinterklaas gevierd, maar nu vieren we Kerstmis. Dat is veel gezelliger met die kerstboom.’

Bijklussen als Zwarte Piet

Eerstejaarsstudent Verpleegkunde Simone ter Stege speelt vandaag voor het vierde jaar Zwarte Piet op een basisschool en bij mensen thuis. ‘Ik vind het leuk om die kinderen zo vrolijk te zien,’ glundert Simone. ‘Verder doen we niks met Sinterklaas. Kerstmis vieren we wel: dan trekken we lootjes met de familie.’

Marinus Smits, vierdejaars Accountancy, speelt ook Zwarte Piet dit jaar. ‘Ik doe dit al zolang ik me kan herinneren met de muziekvereniging waar ik bij zit. Ik speel trompet, dus alle kinderen roepen ‘muziekpiet’ naar me. Dat is natuurlijk heel leuk om te zien,’ zegt Marinus.

Medestudent Mart Jongeneel kan zich nog heel goed herinneren dat hij Zwarte Piet heeft gespeeld in het ziekenhuis waar zijn oma destijds lag. ‘Ze zei dat ik zoveel op haar kleinzoon leek, maar ik gaf dat natuurlijk niet toe. Volgens mij weet ze nog steeds niet dat ik het echt was.’

In tegenstelling tot de meeste respondenten, viert Mart wel Sinterklaas. ‘Ik vind het altijd heel erg gezellig. Mijn kleine broertje wordt helemaal gek en het is natuurlijk een mooie manier om cadeaus te krijgen,’ zegt Mart.

87 respondenten (20.9 procent) gaan vanavond pakjesavond doen. 57 respondenten (13.7 procent) hebben lootjes getrokken en hebben een surprise-avond. De overige 3.6 procent gaat bijklussen als Zwarte Piet. [TvG]

Kijk op onze website voor de nieuwe poll met de stelling: 'Moet de opleiding zorgen voor een stageplaats?'

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?