Terug naar overzicht

Avanslector: ‘Marokkaanse macho’s accepteren geen autoriteit van vreemden’

Werdmölder betoogt vandaag in een opiniestuk in de Volkskrant dat er in het geval van de dood van de grensrechter sprake is van 'crimineel groepsgedrag met een etnisch tintje'. 'Hiermee belandt het incident in de wereld van de taboes. Niet voor niets wordt door alle media zo voorzichtig gereageerd. Zoals tien jaar geleden het onderwijs werd opgeschrikt door een moord op een leraar, zo is nu de voetbalwereld aan de beurt.'

Grensverleggend

'Al meer dan dertig jaar worstelen we met het probleem van de Marokkaanse en Antilliaanse jeugdcriminaliteit. De vele incidenten zijn herkenbaar en grensverleggend. In het ene geval gaat het om ambulancepersoneel, in het andere geval is het een buschauffeur of een treinconducteur', stelt de Avanslector.

'Gewone blanke Nederlanders, mannen en vrouwen zonder uniform, laten het wel uit hun hoofd om onbekende Marokkaanse jongemannen in het publieke domein aan te spreken op overlastgevend gedrag. Marokkanen beschikken immers over "mobielwaarde". Voordat je het weet heb je een groep trotse Marokkanen met kortelontjesgedrag tegenover je.'

Machocultuur

Werdmölder zoekt de oorzaak in de machocultuur waarin de jongeren zijn opgegroeid. 'In die cultuur ben je een slappeling als je een stap terugzet of onbekend Nederlands gezag accepteert. In een groepscultuur moet je ook reageren op ongewenste opmerkingen of commentaar, anders ben je het lachertje van de dag.'

'In wezen gaat het om opvoeding, het gaat om achterstandsgezinnen, het gaat om onzichtbare ouders, het gaat om een subcultuur waar eer een belangrijke rol speelt. Meer in het algemeen gaat het om de moeizame integratie van een etnische minderheid met een machocultuur.' [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?