Terug naar overzicht

Douchen met frituurvet

Het wordt besproken tijdens de Avans Academielezing op woensdagavond 12 december in Breda. Han van Osch, projectmanager bij het Avans’ kenniscentrum Biobased Economy, gaat deze avond in op de alternatieven die er zijn als de olie opraakt.

Zo kan afval van aardappelzetmeel of suikerbieten worden gebruikt voor coatings of andere chemische basisstoffen. Het Nederlandse bedrijf Avantium maakt van restproducten uit de landbouw bijvoorbeeld frisdrankflesjes. Boeren leveren op die manier hun bijdrage aan een biobased economy.

4 kilo

Maar zelf kun je ook wat bijdragen: gebruikt frituurvet kan ook gebruikt worden als alternatief voor grondstoffen die opraken. Een gemiddeld Nederlands huishouden gebruikt 4 kilo frituurvet per jaar. In plaats van dit weg te gooien kan het dienen als basisstof voor zeep en verf.

Dit is één van de bekendste huis-tuin-en-keukenvoorbeelden. Tijdens de lezing bespreekt Van Osch verschillende andere manieren waarop een huishouden kan bijdragen aan een groenere economie.

De Avans Academielezing vindt plaats op 12 december aan de Hogeschoollaan in Breda en duurt van 19.30 tot 21.00 uur. Toegang is gratis. Meld je hier aan om bij de lezing aanwezig te zijn. [SD]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?