Terug naar overzicht

Voorbereiding afschaffen basisbeurs gaat door

SP, ChristenUnie en CDA dienden de motie in met de chaotische besluitvorming over de langstudeerboete in het achterhoofd. Ze wilden met hun motie voorkomen dat het ministerie van Onderwijs opnieuw onrust veroorzaakt met een maatregel die uiteindelijk niet doorgaat. Het is namelijk onwaarschijnlijk dat het leenstelsel in zijn huidige vorm wordt goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Langstudeerboete

‘Gaan we over twee jaar de wet intrekking leenstelsel behandelen?’, vraagt SP-Kamerlid Jasper van Dijk zich af. Het voorbereiden en terugtrekken van de langstudeerboete heeft de overheid 12,3 miljoen euro gekost. De hele episode verdient volgens de drie partijen geen schoonheidsprijs.

Net als coalitiepartijen PvdA en VVD, stemden ook de SGP, D66 en GroenLinks niet voor de motie. Hoewel de laatste twee partijen kritiek hebben op de kabinetsplannen, willen ook zij in principe van de basisbeurs af.

Signaal

De drie partijen zagen voor de stemming al aankomen dat de motie het niet zou halen. Toch vond Van Dijk het belangrijk om een ‘signaal’ af te geven: ‘Nu weten de coalitiepartijen dat zij in de Eerste Kamer krap zitten.’ [PV/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?