Terug naar overzicht

Avans: geen online hoorcolleges

Hoogleraar Jan Derksen aan de Radboud Universiteit Nijmegen vindt dat hoorcolleges niet meer van deze tijd zijn, maar uit het onderzoek van LSVb blijkt dat tachtig procent dus niet zit te wachten op digitale colleges vanuit thuis.

De ruime meerderheid van de respondenten op de poll van Punt (61.7 procent) heeft nog geen behoefte om colleges online te volgen. Ze willen hun docent graag vragen stellen of ze geven aan dat ze te snel zijn afgeleid achter een computer. De andere 38.3 procent van de respondenten vindt het wel prettig om hoorcolleges online te volgen. Zo kunnen ze zelf bepalen wanneer ze het college bekijken.

Kleppende studenten

Puntlezer Arjan ziet digitale colleges nog niet zitten. Hoorcolleges blijven voor hem interactiever, maar hij snapt het punt van de hoogleraar wel. ‘Ik erger me enorm aan luidruchtige mensen tijdens hoorcolleges. Ik zit inmiddels in het derde jaar en er zitten nog steeds mensen bij die niet stil kunnen zijn en de docent hun verhaal laat doen. De colleges zijn vaak niet verplicht. Als ze geen zin hebben om op te letten, kunnen ze net zo goed thuis blijven.’

Puntlezer Janton kiest voor de middenweg. ‘Houd de hoorcollege’s zoals ze nu zijn en neem ze tegelijkertijd op. Op die manier krijgt iedereen zijn zin. Wat mij betreft hoeft er niet gekozen te worden tussen de opties.’

Concentratie verslapt

De meningen over wanneer de colleges gegeven moeten worden zijn nog aardig verdeeld over de Puntlezers. Johan wil de colleges liever niet verspreid over de dag. ‘Als je ze achter elkaar hebt, kun je de rest van je dag beter benutten.’ Een andere Puntlezer heeft liever dat de colleges meer verspreid zijn. ‘Een pauzemoment tussendoor vind ik wel prettig, ik kan me niet drie hoorcolleges lang achter elkaar concentreren.’

Puntlezers geven aan in de reacties dat de kwaliteit van het college goed moet zijn. Studenten zitten niet te wachten op Powerpoint-presentaties met lappen vol met tekst die de docent dan voor ze voorleest. De aandacht mag niet verslappen. Een hoorcollege moet dus een meerwaarde hebben.

In totaal stemden er 519 mensen op de poll. [TvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?