Terug naar overzicht

Avansbestuurder bij Debat op 2

Bestuurders van ziekenhuizen, scholen, zorginstellingen en omroepen mogen sinds 1 januari niet meer verdienen dan 187.000 euro. Dat staat in de nieuwe Wet Normering Topinkomens. Dat betekent voor vele bestuurders een salarisverlaging. Is het terecht dat bestuurders van dit soort instellingen moeten inleveren? Daar ging gisteren het Debat op 2 over.

Minister Ronald Plasterk publiceerde een lijst met ruim 2.500 bestuurders die nog wel meer verdienen dan de nieuwe grens. Volgens Plasterk was het voorheen zo dat als de lijst bekend werd gemaakt met de topinkomens, dat bestuurders alleen nog maar meer wilden verdienen als ze zagen dat een zelfde functie elders beter betaald werd. ‘Als je een directeur bent van een publieke sector waar je wordt betaald met publiek geld en een publieke taak vervult, dan vind ik het heel normaal dat je goed betaald wordt, maar daar zit op een gegeven moment een maximum aan.’

‘Ik verdien terecht boven de norm’

Marja Kamsma, bestuurslid van Avans, staat op de lijst en gaat straks minder verdienen. Dat vindt ze, naar eigen zeggen, erg betreurenswaardig. ‘Ik werk ieder jaar harder en daar ga ik zo meteen minder voor verdienen. De essentie voor mij is de verhouding tot wat je moet presteren en waar je verantwoordelijk voor bent. In de publieke sector ben je verantwoordelijk voor het belastinggeld van iedereen, dus ik vind die verantwoordelijkheid ongelofelijk groot. Daar hoort een beloning bij zoals die in een andere sector ook zou zijn', zegt ze in het tv-programma.

Lilian Marijnissen, Abvakabo FNV, vindt de hoge beloning onterecht. ‘Als je verantwoordelijk bent voor veel belastinggeld in de publieke sector, laten we dat belastinggeld dan ook vooral daaraan besteden en niet aan hoge salarissen', zo reageert ze in Debat op 2.

In de uitzending wordt aan Kamsma gevraagd of ze haar huidige functie niet zou hebben aangenomen als ze daarvoor een ministersalaris zou krijgen. Hierop was haar reactie: 'Het gaat voor mij héél erg moeilijk worden als ik 30 procent moet inleveren.'

Ook op Twitter werd er gediscussieerd over de hoge salarissen. Via de hashtag #debatop2 wilden veel twitteraars hun mening met de wereld delen.

Het resultaat van alle veranderingen en doorvoeringen moet volgens minister Plasterk zijn dat je hele goede mensen hebt die heel fatsoenlijk betaald worden.

Ben je benieuwd geworden naar de discussie? Bekijk dan hier de volledige uitzending van Debat op 2. [TvG]

Lees ook het eerder verschenen artikel:

21 hbo-bestuurders boven salarisnorm (09-01-2013)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?