Terug naar overzicht

Ondernemersspecial: ‘buddy’ voor autistische studenten

‘De overgang van middelbaar onderwijs naar het hbo wordt steeds beter. Steeds meer jongeren met autisme krijgen de kans om te gaan studeren’, zegt oud-Avansstudent Roos-Maris Spekman over het toenemend aantal studenten met autisme. ‘En bij steeds meer jongeren wordt de diagnose gesteld dat ze autisme hebben. Vroeger hadden ze de beperking misschien ook wel, alleen wisten ze het toen niet.’

‘Steeds meer jongeren met autisme krijgen de kans om te gaan studeren’

Roos-Maris is één van de oud-studenten van de ASB die Studie ondersteunende Student (SoS) in het leven heeft geroepen: studenten met autisme krijgen begeleiding van medestudenten. Roos-Maris, Patricia Maasland en Samantha Kleinedorst ontwikkelden deze ‘buddy’ tijdens de minor GGZ Agoog. Afgelopen jaar waren was het project genomineerd voor de Avans Innovatieprijs en won de tweede prijs.

Communicatief, punctueel en assertief

Dat er steeds meer jongeren met autisme gaan studeren, is voor de in juni afgestudeerde ASB-studenten reden om het project voort te zetten na hun studie: ze richtten SoSupport op. Patricia: ‘Wij hebben natuurlijk geen ondernemersachtergrond. Bij Starterslift leren we de kneepjes van het ondernemersvak: het schrijven van een ondernemersplan maar we krijgen bijvoorbeeld ook tips om te presenteren.’ Ze volgt nu samen met Roos-Maris tien weken een businessclass bij Starterslift.

De studenten die zich aanmelden om SoS’er te worden, krijgen ter voorbereiding op de begeleiding een training van Patricia, Samantha en Roos-Maris. Ze hoeven geen voorkennis te hebben van autisme maar moeten bepaalde karaktereigenschappen bezitten. Patricia: ‘Studenten met autisme hebben een begeleider nodig die communicatief is, punctueel en assertief. De betreffende studenten worden gevraagd wat ze het belangrijkste vinden, dat gaan wij dan zoeken in hun begeleiders. Het is dus maatwerk, daarom werkt het zo goed.’

Vruchtbaar

Een website die in ontwikkeling is, een Facebook- en een Twitteraccount zijn in het leven geroepen; SoSupport staat nog in de kinderschoenen maar het trio timmert hard aan de weg om hun bedrijf vruchtbaar te maken. Samantha: ‘We worden uitgenodigd om te spreken bij congressen of bijeenkomsten van decanen. Dat is handig om te netwerken. Bij de borrel naderhand kaartjes uitdelen.’

De grondleggers van SoSupport investeren op dit moment vooral in hun bedrijf. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel en de reiskosten halen ze er nu nog niet uit. ‘We krijgen wel een vergoeding voor onze presentaties tijdens congressen, maar daar kun je net een brood van kopen. Het is dus wachten op de eerste klant zodat we ons aanbod verder kunnen gaan ontwikkelen.’

‘Tarieven vaststellen is misschien wel het moeilijkst'

Onderhandelen

Avans is op dit moment de enige hogeschool die sOs’ers inzet. ‘Hogeschool Rotterdam en  NHTV hebben ook interesse getoond. Met die laatste zijn we aan het onderhandelen over de prijs. Zelf denken we aan een bedrag tussen de 200 en 400 euro per student, per jaar. Tarieven vaststellen is misschien wel het moeilijkst, we zijn er nog niet uit’, verklaart Samantha. [SD]

Deze maand laten we enkele bijzondere Avansondernemers aan het woord. De jaarlijkse ondernemersspecial van Punt ligt nu overal in de bakken, je kunt hem hier online lezen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?