Terug naar overzicht

Student wil geen digitale colleges

Acht op de tien studenten vinden dat fysieke hoorcolleges moeten blijven. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) onder 850 hbo- en wo-studenten. Het onderzoek is een reactie op de ingezonden brief van hoogleraar Jan Derksen in de Volkskrant van 29 december.

Gapen, eten en praten
Hoorcolleges zijn niet meer van deze tijd, vindt Derksen, hoogleraar klinische psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Derksen heeft het gehad met ‘gapende, etende en pratende’  studenten. 'Waarom zou ik studenten dwingen om naar mij te luisteren?'

Kan het anders? Derksen denkt van wel. In plaats van ouderwetse hoorcolleges zou de toekomstige universiteit moeten 'fuseren met het internet'. Hij pleit voor digitale hoorcolleges: 'De universiteit zou moeten aansluiten bij de nieuwe psychologische identiteit van jongeren. Ze zijn individualistisch en narcistisch geworden, mede onder invloed van de technologie. Dat is geen verloedering, maar iets waar je op moet inspelen.’

Interactie gewenst
Maar uit het onderzoek blijkt dus dat tachtig procent van de studenten op dit moment niet zit te wachten op digitale colleges. Vooral de mogelijkheid om vragen te stellen en de interactie tussen docent en student maken dat zij de collegezaal verkiezen boven online colleges. Bovendien vergt het kijken van colleges achter je computer meer discipline, zo verklaren de ondervraagde studenten.  

87 procent geeft aan hoorcolleges ‘meestal tot altijd’ te volgen, ook als deze niet verplicht zijn. Als colleges online aangeboden zouden worden, zou 43 procent deze minder vaak volgen. Voor 36 procent maakt het geen verschil en 16 procent zegt online colleges juist vaker te zullen volgen.

Aanvulling
LSVb-voorzitter Kai Heijneman vindt dat online colleges een aanvulling moet zijn op het huidige onderwijs, ‘maar niet een goedkope bezuiniging moet zijn ter vervanging van hoorcolleges’. Zo laat hij EenVandaag weten. Heijneman meent dat docenten veel meer uit hoorcolleges kunnen halen door (meer) gebruik te maken van bijvoorbeeld videomateriaal. ‘Een hoorcollege moet zoveel mogelijk inspireren zodat student en docent de energie in elkaar losmaken.’ [SD]

Vind jij ook dat fysieke hoorcolleges niet afgeschaft moeten worden? Of juist dat ze overbodig zijn? Laat het ons weten via de poll op onze website.   

Zie ook het eerder verschenen artikel:

'Hoorcolleges niet afschaffen!' 04-05-2012

 

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?