Terug naar overzicht

Carnaval 2013: Avans-Prins wil herinnerd worden

Deeltijdstudent Commerciële Economie Ramon van Mook wordt deze weken geleefd. In het weekend holt hij van carnavalsbal naar borrel en van ziekenbezoek naar interview. Doordeweeks runt hij samen met zijn vader bewakingsdienst Van Mook, hun eigen bedrijf in Oss. En op donderdagavond zijn er dan de colleges op Avans.

‘Het is toch een beetje de ultieme manier van carnaval vieren’

Onthulling

In november maakte C.V. De Kleidonkers bekend dat Ramennus d’n Urste de nieuwe prins is van Kleidonk. ‘Je bent bij ons in het dorp een jaar lang prins, van november tot november. Dit keer hadden we een filmpje gemaakt, losjes gebaseerd op de film The Usual Suspects. Op de avond van de prinsonthulling werd die vertoond en aan het einde kwam ik het podium oplopen.’

‘Ik ben een fervent carnavalsvierder, al van kinds af aan. Ik vond het dan ook een hele eer om gevraagd te worden als prins. Het is toch een beetje de ultieme manier van carnaval vieren. Dit gebeurt je maar once in a lifetime.’

Podiumvrees

Carnaval zelf gaat Ramon in een roes beleven. Zijn agenda zit overvol. ‘Vrijdag beginnen we in Kleidonk met de jeugdoptocht. Zaterdagochtend is de carnavalsmis, met aansluitend het Bouwersbal. Op zondag is dan de grote optocht en weer een bal en maandag is er een kindermatinee en Duitse thema-avond. Dinsdag sluiten we af met klootschieten en een laatste carnavalsbal.’

C.V. De Kleidonkers heeft ook een eigen lied: Een plekske in ons hartje. ‘Die moet ik twee keer in mijn eentje zingen. Gelukkig maar twee keer, want ik kan totaal niet zingen. Je moet als prins geen podiumvrees hebben.'

Hofdame

Prins zijn kost veel tijd en geld. 'Maar nu is het moment om zoiets te doen. Ik heb nog geen kinderen en mijn vriendin staat er helemaal achter. Ze gaat als mijn hofdame bijna overal mee naar toe, ook naar de verplichte nummers. We beleven dit echt samen. Niet alles is leuk, maar bijvoorbeeld de ziekenbezoeken aan mensen uit ons dorp die zelf geen carnaval kunnen vieren, dat is echt mooi.’

Ramon legt helemaal zijn persoonlijkheid in Prins Ramennus. ‘Ik ben niet prins om het prins-zijn, ik wil er echt wat van maken en laten zien wie ik ben. Zo draagt mijn gevolg, vanwege mijn beveiligingsachtergrond, zwarte zonnebrillen. Ook is er een speciaal drankje, de mennusborrel, een frambozenlikeurtje. Over tien jaar moeten mensen zich deze carnaval nog herinneren.’ [LJ]

Deze week besteden we op de website aandacht aan het carnavalsfeest.

Zie ook het eerder verschenen artikel:

1 op 5 heeft 'carnaval-soa’ 04-02-2013

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?