Terug naar overzicht

Hbo: hoge werkdruk, toch tevreden

De gemiddelde tevredenheid krijgt een 6.9, blijkt uit het benchmarkrapport ‘Werkbeleving in hogescholen anno 2012’ van Zestor, dat onder meer onderzoek doet naar de arbeidsvoorwaarden in het hbo. Driekwart procent van de medewerkers is tevreden tot zeer tevreden met zijn werk. Een goede score: in andere sectoren is gemiddeld 71 procent van de werknemers zo blij met zijn baan.

Plezier in het werk

De 6.500 docenten en medewerkers van dertien hogescholen die aan het onderzoek meededen, blijken vooral plezier in hun werk belangrijk te vinden. Op dat punt krijgt het hbo een dikke voldoende.

Medewerkers vinden dat ze genoeg vrijheid krijgen om hun werk te doen en ook over hun direct leidinggevenden zijn ze tevreden. Al zouden zij hun medewerkers wel iets meer mogen coachen en motiveren.

Beleidskeuzes

De opleidingsdirectie komt er minder goed af. Die weet niet goed wat er leeft op de werkvloer en geeft personeel maar mondjesmaat informatie over de gemaakte beleidskeuzes. De werkdruk onder docenten blijkt hoog. Docenten beoordelen dit aspect met een 4,9 terwijl niet- onderwijzend personeel er een 6,2 voor geeft.

De dertien hogescholen worden niet met naam en toenaam genoemd, maar kunnen hun resultaten wel vergelijken met de zogeheten ‘benchmark’: de gemiddelde score van alle instellingen.

Avans

In de Meting Aantrekkelijke Werkgever 2012 gaven medewerkers een 7,5 aan Avans. Zo'n 20 procent van de Avansmedewerkers gaf aan zich na een werkdag moeilijk te kunnen ontspannen ten opzichte van 14 procent gemiddeld in het hoger onderwijs en 11 procent van de totale beroepsbevolking.

26 procent van de medewerkers meldde aan het einde van de werkdag echt op te zijn. Dit is een significant grotere groep dan gemiddeld in het hoger onderwijs (23 procent) en de totale beroepsbevolking (18 procent). [AR, PV/HOP]

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?