Terug naar overzicht

‘In Breda heb ik die lesstof niet gehad’

Vijf keer gezakt

Het is het enige vak dat hij nog moet halen voor zijn diploma en de student is er al vijf keer op gezakt. De laatste keer ontving hij tot zijn schrik zelfs een 2,4. Volgens de student ligt het aan de leerstof die wordt getentamineerd. ‘Ze vragen naar stof die studenten in Den Bosch hebben gekregen tijdens de eerste drie jaar van hun opleiding. Maar ik studeer Integrale Veiligheid (IV) in Breda en heb dat vak niet zo uitgebreid gehad.’

{mosimage}Volgens een docent die bij de minor betrokken is, zou dat wel moeten: ‘Je wordt alleen toegelaten tot de minor met de opleiding IV. We gaan er daarbij vanuit dat je een bepaalde basiskennis hebt. Er waren meerdere studenten die IV niet in Den Bosch studeerden, maar deze student heeft als enige het tentamen niet gehaald. Bovendien worden er in de minor ook colleges over het vak gegeven.’

Dyslexie

‘Dat zijn maar zes of zeven lessen’, pareert de student. ‘Daarin kan ik niet leren wat de Bossche studenten zes blokken hebben geleerd. De decaan en de docenten in Breda staan ook achter me. Een van mijn docenten is zelfs bereid om bij mij een vervangende opdracht af te nemen.’

Dat hij liever een vervangende opdracht krijgt, komt ook omdat hij dyslexie heeft. ‘Dat wilde ik eigenlijk niet eens ter sprake brengen’, aldus de student. ‘Ik heb dat nooit echt beschouwd als een handicap en ben er trots dat ik ondanks mijn dyslexie zo ver ben gekomen. Maar bij dit tentamen heb ik er wel last van, omdat een groot gedeelte van het tentamen draait om begrijpend lezen.’

Bijles

Een vervangende opdracht is voor de Examencommissie geen optie. ‘De opdracht die de collega uit Breda aanbiedt, vinden we inhoudelijk niet voldoende. En we willen ook kunnen controleren of hij de opdracht echt zelf maakt.’ Wel is de Examencommissie bereid om rekening te houden met de dyslexie van de student en biedt de docent uit Den Bosch aan bijles te geven in het vak.

De student blijft bij zijn standpunt: hij wil een vervangende opdracht. Het College van Beroep gaat daar niet in mee en verklaart zijn verzoek ongegrond. [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?