Terug naar overzicht

‘Niet levenslang toiletten schoonmaken’

‘Ik zat op de havo en was juist een nogal stil, verlegen meisje. Voor de meeste mensen was het dan ook een enorme schok toen ik zwanger bleek. Voor mezelf en mijn vriend ook. Zoiets plan je niet’, zegt Sharviene, student Maatschappelijk Werk en Dienstverlening in Den Bosch in het nieuwe nummer van Punt.

Het is niet makkelijk om studie en de zorg voor je kind te combineren en vanuit de overheid hoef je ook weinig hulp te verwachten, zo weet Diane die Sociaal Pedagogische Hulpverlening studeert en al vijf jaar alleen de zorg draagt voor haar zoon. ‘Je wordt door de overheid bijna gestimuleerd om de hele dag op je luie kont te zitten. Ik ga niet de rest van mijn leven toiletten schoonmaken.’

3D-printen en aardappels

3D-printers zijn in opkomst. Maar biologisch afbreekbaar printmateriaal ontbrak nog. Vier Bredase studenten hebben in de minor 3D printing dergelijke stoffen ontwikkeld. ‘We hebben het afbreekbaar gemaakt door er zetmeel van aardappels aan toe te voegen. Het zetmeel dat terecht komt in het water waarin de aardappels worden gewassen, wordt opgevangen. Eigenlijk is het gewoon restafval dat we hebben gebruikt’, legt student Chemische Technologie Max Kuiper uit.

Goud in Londen

In Punt05 ook een interview met Kelly van Zon, eerstejaarsstudent Sociaal Pedagogische Hulpverlening in Breda. Afgelopen september won zij goud op de Paralympische Spelen in Londen. Kelly, die een beenhandicap heeft, speelt op hoog niveau tafeltennis. Tegen valide en minder valide spelers. ‘Het is een extra uitdaging voor mij om tegen validen en heren te spelen. Maar zij moeten ook knokken om van mij te kunnen winnen.’

Ondernemen in Nepal

En het verhaal van oud-student Human Resource Management Willem Grimminck die met zijn organisatie One 2 Watch optreedt als tussenpersoon tussen Nepalese mkb-bedrijven en Nederlandse investeerders. ‘Wij nemen niet het initiatief, we gaan met de ideeën van de lokale bevolking aan de slag. De Nepalese ondernemers lopen net zoveel risico, ze investeren zelf ook de helft en blijven de partij met het initiatief.’ De organisatie wil geld verdienen aan de premies die het krijgt om de investeringen in Nepalese bedrijven te beheren. ‘En als er aandelen wordenverkocht, delen wij in de winst.’

In Punt05 wordt verder ingegaan op de vraag waarom 80 procent van de oud-studenten HBO-Rechten doorstudeert, lees je de belevenissen van een Avansstudent op stage in Japan en krijg je het antwoord op de vraag waarom studentenkamers zo duur zijn.

Punt05 ligt vanaf nu overal in de bakken en is hier digitaal te lezen. [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?