Terug naar overzicht

Ondernemersspecial: Bagage op trekhaak

Martijn Verhoeven is het type Willie Wortel. Een uitvinder die voor het slapen gaan nog snel wat  innovatieve ideeën in een schriftje krabbelt. Iemand die zijn vondsten bovendien geregeld uitvoert. Zo ontwierp hij geluiddempend interieur, won hij een prijs met De Groene Waarde en kwam hij op de proppen met de zogeheten Bullet Box, een opbergsysteem voor op de trekhaak. Met die laatste uitvinding stonden hij en zijn medestudenten in 2009 in de finale van YouBC, een televisieprogramma van Omroep Brabant over studentenbedrijven.

‘Ik blufte dat ze de box zonder mijn toestemming niet mochten verkopen'

Vol bravoure riepen de studenten destijds dat hun product op de markt ging verschijnen. Vier jaar later is Martijn Verhoeven als enige over van het zevental en wordt er nog altijd geen Bullet Box verkocht in Nederland: ‘Ik heb bijna twee jaar lang samengewerkt met een kruiwagenfabrikant om het product te ontwikkelen. Maar mede door de crisis kreeg dat bedrijf rond die tijd andere prioriteiten en had ik het idee dat het teveel van mijn kant moest komen.’

Spanje

Stomverbaasd was Martijn toen hij, in zijn zoektocht naar een nieuwe partner, ontdekte dat een bedrijf in Spanje nagenoeg hetzelfde product had ontwikkeld: de Towbox. Martijn: ‘Qua constructie was het precies wat ik in mijn hoofd had, het werd alleen gebruikt om er jachthonden in te vervoeren. In Spanje kijken ze blijkbaar heel anders tegen een hond aan als in Noord-Europa. Maar de box was ook zonder ventilatiegaten beschikbaar.’

Martijn wil de Benelux-importeur van het product worden en belt op: ‘Ik blufte dat ze zonder mijn toestemming de Towbox helemaal niet mochten verkopen in Nederland (Martijn heeft een octrooi op de Bullet Box die niet helemaal hetzelfde is, red.). Maar daar waren ze niet heel erg van onder de indruk, haha.’ Uiteindelijk rijdt hij naar de fabriek in Noord-Spanje om de deal alsnog te beklinken.

Dealers

Inmiddels heeft hij acht dealers in Nederland die de Towbox voor ongeveer 580 euro verkopen. Dat moeten er twintig worden en nog eens tien in België. Ooit hoopt hij namelijk van de verkoop te kunnen leven: ‘Afgelopen zomer verkocht ik via vijf dealers in drie maanden tijd ongeveer honderd TowBoxen. Dat moeten er ongeveer honderd per maand zijn om er van rond te komen.’

‘De Towbox bespaart brandstof ten opzichte van een dakkoffer'

De meeste concurrentie heeft hij daarbij van de dakkoffer. ‘Die is namelijk een stuk goedkoper. Het voordeel van de Towbox is dat hij overal kan worden ingepakt’, zegt Martijn als een volleerde verkoper. ‘Je rijdt ‘m daarna naar de auto en kan de box heel makkelijk installeren. Omdat de box achter de auto hangt en niet op je auto, bespaart het bovendien brandstof ten opzichte van een dakkoffer. Dus de extra aanschafkosten heb je na verloop van tijd terugverdient.’

Fietsendrager

Ondertussen is de oud-student druk bezig met een nieuwe versie van de Towbox: ‘In plaats van twee heeft ‘ie vier wielen, zodat de box nog makkelijker is te verplaatsen. En je kunt het systeem ombouwen tot een fietsendrager.’ Kortom, ideeën genoeg. Martijn Verhoeven mag dan inmiddels importeur van beroep zijn, uitvinder blijft hij altijd. [CT]

Deze maand laten we enkele bijzondere Avansondernemers aan het woord. De jaarlijkse ondernemersspecial van Punt ligt nu overal in de bakken, je kunt hem hier online lezen. Lees hier interviews met andere studentondernemers.

 

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?