Terug naar overzicht

Ondernemersspecial: eigen platenlabel

Clownsville is een online platform voor jongeren van 14 tot en met 30 jaar om de breakbeat scene te ontdekken. In januari 2012 ben ik begonnen met het opzetten van een blog over deze wat onbekendere muziekstijl in Nederland. In oktober van datzelfde jaar is daar een platenlabel en een boekingskantoor bijgekomen. Ik wil mensen kennis laten maken met de breakbeat scene. Het is zoveel meer dan alleen “faxgeluiden” zoals mijn moeder het noemt.’

‘Breakbeat is zoveel meer dan alleen “faxgeluiden”, zoals mijn moeder het noemt’

Breakbeat

De breakbeat is een overkoepelend muziekgenre. Onder de breakbeat scene vallen onder andere de muziekstijlen dubstep en drum ‘n’ base. Dit genre is ontstaan in de jaren ’70. ‘In Nederland is het nooit echt doorgebroken, alhoewel de dubstep wel steeds bekender wordt’, zegt Maarten.

Iedere dag schrijft een van de acht bloggers die Maarten in dienst heeft, een artikel over een artiest in de breakbeat scene. ‘Hen kan ik nog geen loon bieden, maar ze mogen wel naar evenementen en krijgen alle merchandising gratis.’ Onder Clownsville valt ook een platenlabel. Daar worden echter niet de grote inkomsten uit gehaald. ‘Het is algemeen bekend dat er nog steeds erg veel muziek gedownload wordt. Ik verdien dus vooral mijn geld met mijn boekingskantoor. Ik zorg ervoor dat dj’s uit de breakbeat scene een podium krijgen. Daarnaast ben ik zelf dj en organiseer ik evenementen.’

Hoe het allemaal begon

Zijn liefde voor muziek begon eigenlijk al toen hij klein was. ‘Op verjaardagen wilde ik altijd al bepalen welke muziek er gedraaid werd. Ik was dan ook degene die de cd’s in en uit de cd-speler haalde. Op de middelbare school heb ik geëxperimenteerd met een heleboel muziekstijlen. Ik heb een rock periode gehad en daarna kwamen eigenlijk alle muziekgenres voorbij, ook hardstyle. Ik gamede op dat moment heel veel, dus ik moest van mezelf een andere hobby vinden. Die keuze was eigenlijk snel gemaakt en na even sparen heb ik draaitafels gekocht om mijn eigen muziek mee te mixen. Ik begon als dj. Ik kan echt mijn ei kwijt in dubstep muziek. Ik heb heel wat muziekstijlen uitgeprobeerd, maar dat was allemaal wat te soft.’

Maarten had nooit verwacht dat het allemaal zo snel zou gaan met zijn bedrijf. ‘Een jaar geleden begon ik in de veronderstelling dat het wel eens aan zou kunnen gaan slaan, maar dat ik nu al hier zou staan, had ik nooit verwacht. Ik heb stage gelopen bij mijn eigen bedrijf, dat was erg fijn. Zo kon ik gewoon door met mijn werk. Clownsville combineren met school is namelijk best wel zwaar.’


‘Ik wilde altijd al bepalen welke muziek er gedraaid werd’
Toekomstplannen

Als het aan Maarten ligt, komen er nog een heleboel dingen aan bij Clownsville. ‘Ik wil publishing gaan doorzetten. Dat betekent dat ik ervoor zorg dat muziek op andere websites geplugged wordt. Ook zit ik eraan te denken om een eigen internetradiostation op te zetten. Wie weet wat de toekomst allemaal nog gaat brengen. Misschien draai ik over vijf jaar wel een hele andere stijl dan breakbeat. Ik sta voor alles open.’ [TvG]

Ben je benieuwd naar de breakbeatscene geworden? Hier kun je een gratis track van Clownsville downloaden.

Deze maand laten we enkele bijzondere Avansondernemers aan het woord. De jaarlijkse ondernemersspecial van Punt ligt nu overal in de bakken, je kunt hem hier online lezen. Lees hier interviews met andere studentondernemers.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?