Terug naar overzicht

Ouders en scholieren bang voor studieschuld

Iets meer dan 6.600 ouders, scholieren en studenten vulden de enquête online in. Van de 1.402 ondervraagde scholieren en mbo’ers zegt 28,5 procent 'waarschijnlijk niet' te gaan studeren als de basisbeurs verdwijnt en 20,7 procent 'zeker niet'. Verder geeft ongeveer de helft (49,2 procent) aan dat ze 'waarschijnlijk wel' of 'zeker wel' een makkelijke studie zullen kiezen om zo meer uren te kunnen werken.

Duidelijk signaal

LSVb-voorzitter Kai Heijneman maakt zich zorgen. Hij zou het 'super zonde' vinden als talentvolle jongeren besluiten niet door te leren. 'Studenten die wel de motivatie en het talent hebben om door te studeren, haken met een leenstelsel af door het vooruitzicht van een torenhoge studieschuld. In de praktijk zal het wellicht iets minder ernstig uitpakken, maar dit is wel een heel duidelijk signaal naar de politiek.'

Driekwart van alle respondenten wil liever meer belasting betalen als ze eenmaal zijn afgestudeerd dan dat ze opgezadeld worden met een studieschuld, blijkt verder. Vooral ouders van huidige studenten zijn groot voorstander van een ‘studiebelasting’ (85,9 procent) ten opzichte van een lening (14,1 procent).
Van de ondervraagde ouders van scholieren en mbo’ers maakt bijna 91 procent zich zorgen over de eventuele toekomstige schuld van hun kinderen. Maar liefst driekwart vindt het leenstelsel 'zeer onacceptabel'.

Alternatief moet komen

LSVb en FNV Jong concluderen dat elk draagvlak voor het plan van onderwijsminister Bussemaker ontbreekt. Volgens de vicevoorzitter van FNV Jong, Bernard Koekoek, moet het kabinet 'terug naar de tekentafel'. “Er moet een alternatief komen dat minder talent kost.' [PV/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?