Terug naar overzicht

Skypen met je docent

{mosimage}Swinkels was gedurende zijn loopbaan onder andere studieloopbaanbegeleider van deeltijdstudenten bij de academie. Deze studenten komen een keer per week naar de opleiding en zijn zelf verantwoordelijk voor het inhalen van activiteit na een gemiste studiedag.

Studieachterstand

Onderzoek binnen de deeltijdstudie gaf aan dat de studenten de gemist activiteiten meestal vergeten in te halen ‘en wel zien waar het schip strandt, met als gevolg: studieachterstand en afnemende motivatie’, aldus Swinkels.

Om de studieachterstand te minimaliseren en om de motivatie op te krikken wil de oud-Avansdocent bij verzuim de student direct intensief benaderen: ‘Als de student een keer zonder bericht afwezig is, mailen we direct en doen we een voorstel voor een consult.’

Laagdrempelig

Met Hans Maier van het Leer- en Innovatiecentrum onderzocht hij de mogelijkheden om hiervoor moderne middelen, zoals videocommunicatie, te gebruiken. Skype bijvoorbeeld: ‘Een gratis applicatie die gebruiksvriendelijk is, niet onbekend en daarom laagdrempelig.’

Het experiment ‘SkypeConsult’ leverde volgens de Swinkels direct resultaten, hij signaleerde de weken na het consult tevreden studenten met een goede drive. Swinkels: ‘Op deze manier blijf je in verbinding staan met “afwezige” studenten zodat sturing en prikkeling naar zelfstandig leren actueel blijft.’

Swinkels zelf zal de methode niet meer verder ontwikkelen maar hoopt een voorzet te hebben gegeven waar de academie verder mee kan. [SD]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?