Terug naar overzicht

Student Fysiotherapie in korfbal-Oranje

Nederland walste zondag in het Vlaamse Deurne over België heen met 16-33. Een score waarop Francy vooraf al had gehoopt: ‘Met zo’n ruime voorsprong wil de bondscoach reservespelers nog wel een invalbeurt gunnen.’ Een debuut in het grote Oranje zat er desondanks niet in voor de student Fysiotherapie. Ze bekeek de eerste interland waarvoor ze werd geselecteerd vanaf de reservebank.

Wereldkampioen

Het is het enige smetje op een verder rimpelloos laatste halfjaar. Zo werd Francy afgelopen oktober in Barcelona nog wereldkampioen met Jong Oranje. Een titel die weinig mensen zal verbazen. Het korfbal wordt wereldwijd immers gedomineerd door Nederland en België. Francy: ‘Maar China hikt tegen een finaleplek aan, die zijn al een paar jaar op rij derde geworden. Zij hebben veel kwaliteiten. En de wedstrijden tegen Spanje, Portugal en Engeland worden ook steeds pittiger.’

Gevoelige transfer

Haar transfer van afgelopen zomer maakte wat dat betreft meer indruk. Vanaf haar zeventiende reisde Francy dagelijks op en neer vanuit haar woonplaats Eindhoven naar Dordrecht. Bij het Dordse Deetos kon ze namelijk op het hoogste niveau korfballen. Na vier jaar besloot ze in 2012 over te stappen naar streekgenoot en topclub PKC uit Papendrecht.

‘Voor de mensen in Dordrecht lag die transfer wel gevoelig’, vertelt ze. ‘Deetos en PKC zijn grote concurrenten van elkaar. Maar voor mij was het simpel. Ik was eerder naar Dordrecht gekomen om op een hoger niveau te kunnen korfballen. Om diezelfde reden stapte ik in de zomer over naar PKC: ik wil naar de echte top doorgroeien.’

Ahoy

Wat dat betreft ligt ze aardig op koers met een plek bij PKC en in Oranje: ‘Het was altijd een droom om het Nederlands team te halen. Maar ik heb nog geen minuut gespeeld’, reageert ze nuchter. ‘Ik blijf mijn doelen bijstellen. Dat geldt ook voor PKC. Het is leuk dat we op dit moment eerste staan in de competitie, maar ik wil straks in Ahoy de finale van de Korfbal League (De Nederlandse competitie, red.) winnen. Dat betekent meer voor me dan het winnen van een EK of WK.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?