Terug naar overzicht

Tweedehands Avansboekenmarkt online

De prijs van een tweedehandsboek die je online besteld komt vaak op hetzelfde neer als een gloednieuw exemplaar in de winkel. Door extra kosten voor bemiddeling of om het boek te verzenden. Én je weet niet in welke conditie het boek arriveert.

Jaafar Abdulhussein, student Bedrijfskundige Informatica (BI), is daarom Avansmarkt.nl gestart. Via deze website kunnen Avansstudenten en -medewerkers tweedehands studieboeken kopen en aanbieden. Zonder administratie- of bemiddelingskosten. En je kunt het boek en de verkoper zien voordat je daadwerkelijk tot aanschaf overgaat.

De student of medewerker plaatst het studieboek op avansmarkt.nl en mag zelf bepalen voor hoeveel hij het aanbiedt. Jafaar: 'Zo kunnen studenten toch nog iets krijgen voor studiemateriaal waar ze waarschijnlijk weinig meer mee zullen doen. Tegelijkertijd helpen zij medestudenten aan goedkope(re) studieboeken.'

Extra kosten

'Uiteraard zijn er studieboeken die verouderd zijn en die niet meer bruikbaar zijn. Maar uit eigen ervaring weet ik dat érg veel boeken opnieuw gebruikt kunnen worden door andere studenten', vervolgt de BI-student. 'Een schooljaar bestaat uit vier blokken en bij de start van elk nieuw blok moeten nieuwe studieboeken gekocht worden. Studeren is al duur genoeg.'

Dat de prijs van het aanbod op Avansmarkt.nl niet zo hoog is, heeft te maken met de extra kosten die je meestal moet betalen bij andere websites. Administratie- of bemiddelingskosten bijvoorbeeld. 'Andere websites rekenen hiervoor ongeveer 10 procent van de verkoopprijs.  Vervolgens moet je het boek zelf opsturen naar de koper dus komen er ook nog verzendkosten bij', legt Jafaar uit.

Face-to-face

Daarmee verklapt hij gelijk het unique selling point van de website. Je kunt er namelijk een Avanslocatie selecteren, zo kunnen aanbieder en koper met elkaar afspreken om de deal te sluiten. Dat scheelt niet alleen verzendkosten, 'dat is ook fijn voor de kopers: ze kunnen op deze manier hun gewenste studieboek eerst bekijken.' Dus geen verrassing meer hoe je je aankoop aantreft als deze gearriveerd is. [SD]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?