Terug naar overzicht

Vul NSE in en koop een boom

{mosimage}Dat de opbrengst van de Nationale Studenten Enquête (NSE) naar een goed doel zou gaan, stond al vast. Aan de Studentenraad de taak om een geschikte bestemming aan te wijzen. Zij koos voor een project van Michiel Smits. De Bouwkundedocent is al jaren betrokken bij het verbeteren van de leefomstandigheden van de gemeenschap in het Keniaanse Mount Elgon.

Illegale houtkap

Zijn laatste initiatief draait om het aanleggen van een bamboebos. ‘Er vindt daar namelijk heel veel illegale houtkap plaats’, vertelt Smits. ‘Als bewoners brandhout nodig hebben, lopen ze simpelweg het bos in en kappen een 120 jaar oude hardhoutboom op. Er is daar straks nauwelijks nog een bos over met problemen als bodemerosie en het verdwijnen van dieren tot gevolg.’

Genetisch gemanipuleerd

Als alternatief brandhout zou de plaatselijke bevolking volgens Smits gebruik kunnen maken van bamboe: ‘Ik heb een lokale bomenkwekerij gevonden die solid bamboe verkoopt. Dat is een genetisch gemanipuleerde soort die bijna massief is, 30 centimeter per dag groeit en wel 17 meter lang kan worden. Als elke bewoner die eentje in zijn achtertuin heeft staan, kunnen ze die omkappen als ze brandhout nodig hebben.’

Op dit moment heeft 37 procent van de studenten van de Academie voor Bouw & Infra aan de NSE deelgenomen. Het invullen van de enquête kan nog tot 10 maart. [CT]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

28-01-2013 NSE invullen en prijzen winnen

13-09-2012 4.000 bamboestengels voor Avans200

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?