Terug naar overzicht

Zwaar jaar voor Bredase economie

De Economische Barometer Breda is een initiatief van Avans, de gemeente en Rabobank Breda. Ieder jaar heeft de Economische Barometer een thema. Afgelopen jaar was dat zorgeconomie.  Een van de  onderzoeken werd gedaan door 400 propedeusestudenten Commerciële Economie van Avans. Zij hielden een enquête over de gezondheidszorg. Ze onderzochten welke factoren een rol spelen bij de keuze van een zorgverlener bij de consumenten in Breda.  

Zwaar jaar

De barometer geeft inzicht in de huidige stand van de economie en laat daarnaast de dynamiek van de stad zien op het gebied van de zorgeconomie. Uit de cijfers blijkt dat de Bredase economie in 2012 last heeft gehad van de crisis. Ook 2013 zal een zwaar jaar worden.

Werkloosheid

In de horeca heeft er de grootste daling plaatsgevonden. Daar daalde de werkgelegenheid met 1.200 banen. Ook de werkloosheid in Breda is met 1.000 personen gestegen. Dat is een stijging van 20 procent. Vooral bij jongeren is een stijging zichtbaar (+37 procent). Aan het eind van 2012 waren er 6.000 werklozen. In 2013 wordt er een verdere stijging van 11 procent verwacht. 

Het vertrouwen van de Nederlandse consument is verder gedaald. Bredase consumenten zijn duidelijk minder positief gestemd over hun koopbereidheid. Ook zijn ze somber over de economische en financiële situatie.

Lichtpuntjes

Ondanks de negatieve ontwikkelingen, waren er ook een aantal lichtpuntjes in 2012. In een aantal sectoren, zoals advisering en onderzoek, zakelijke dienstverlening en onderwijs, groeide het aantal banen nog wel. Ook neemt het aantal eenmansbedrijven toe. 80 procent van de 2.200 startende bedrijven is een eenmansbedrijf. De winkelleegstand in Breda is laag ten opzichte van andere grote steden. [TvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?