Terug naar overzicht

Avans gaat vrijwilligers bijspijkeren

Leren hoe je mensen met slikproblemen kunt begeleiden bij een maaltijd, omgaan met dementie, agressietraining, les in stressbestendigheid, leren plannen etc. Het menu van de Vrijwilligersacademie telt maar liefst zestig workshops. ‘We hebben ook een paar ontspannende activiteiten zoals een +-wijnproeverij, een EHBO-cursus en een optreden van een theatergroep die ook op Lowlands heeft gestaan’, vertelt Emily Brekelmans.

{mosimage}Bijscholing

Maar volgens de student Culturele en Maatschappelijke Vorming draait de week vooral om het bijspijkeren van vrijwilligers in hun dagelijkse werk: ‘Een instelling investeert vaak niet zo snel in bijscholing voor vrijwilligers, omdat zij in principe elk moment kunnen besluiten te stoppen. Tegelijkertijd zijn ze wel heel belangrijk en doen ze vaak wel vergelijkbaar werk als de professionals.’

Via een enquête konden alle vrijwilligers doorgeven aan wat voor workshops ze behoefte hadden. ‘Veel van hen wilde bijvoorbeeld weten hoe je omgaat met psychiatrische patiënten’, vertelt Emily. ‘Daar hebben we een geschikte workshop bij gezocht. Niemand noemde het onderwerp plannen. Toch hebben we ook daar een workshop over, omdat instellingen aangaven dat veel vrijwilligers daar moeite mee hebben. Het moet behalve leuk, natuurlijk vooral nuttig zijn.’

Duizend keer

De workshops zijn eveneens beschikbaar voor alle tweedejaarsstudenten Sociale Studies. ‘Uiteindelijk willen we namelijk studenten en vrijwilligers dichter bij elkaar brengen’, vertelt medestudent Louise Zimmerman. Na hun studie werken studenten vaak samen met vrijwilligers. Die is een mooie kans om alvast te kijken hoe zij te werk gaan.’

Over aandacht had de organisatie volgens medestudent Louise weinig te klagen: ‘We kregen aanvragen van Tilburg tot Utrecht. Onze Facebook-pagina was binnen no time al duizend keer bezocht. Toen hebben we enkele promotieactiviteiten maar afgeblazen en beperken we ons tot vrijwilligers uit Den Bosch en omgevingen. Want het dreigde wel heel groot worden.’

De Vrijwilligersacademie; een samenwerking van Avans en de instellingen Galant Vrijwilligersnetwerk, MEE, Van Neynselgroep, Vivent, Divers en MEER! Leren; vindt plaats tussen 8 en 12 april. Meer informatie vind je op de Facebook-pagina, inschrijven kan tot 22 maart via de website. [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?