Terug naar overzicht

Avans officieel Confucius Instituut

{mosimage}Een Confucius Instituut heeft als doel de Chinese taal en cultuur te bevorderen en te verspreiden. Ook is er de mogelijkheid om een officieel erkend diploma in de Chinese taal en cultuur te behalen. Nederland kent naast Avans twee andere Confucius Instituten: één verbonden aan de Universiteit Leiden en één aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Technisch onderwijs

De Avans School of International Studies (ASIS) organiseerde afgelopen vrijdag een conferentie rondom het Confucius Instituut. Tijdens de inleidende speech legde bestuursvoorzitter Paul Rüpp nog eens uit waarom China zo belangrijk is.  ‘Het is ongelofelijk om te zien welke ontwikkeling China de afgelopen twintig jaar heeft doorgemaakt. We kunnen ook veel leren van elkaar. Zo is in China het technisch onderwijs van een heel hoog niveau en zitten wij te springen om meer technici.’

Uitwisselingsstudent

Na Rüpp sprak Jinxiong Zhang, de plaatsvervangend ambassadeur van China in Nederland. Zhang stond stil bij zijn eigen komst naar Nederland in 1979 als uitwisselingsstudent. Hij heeft sindsdien de banden tussen beide landen zien groeien. ‘Nederland is binnen Europa inmiddels onze op een na belangrijkste handelspartner. En ik zie nog veel meer potentie tot samenwerking.’

Ook academiedirecteur Nies Rijnders van ASIS hield een toespraak. Hij stond vooral stil bij de kansen op de Chinese en Nederlandse arbeidsmarkt voor studenten Asian Business Studies. ‘We blijven continu bezig om ons netwerk uit te breiden. Met ondernemingen en universiteiten in China, maar ook in Nederland. Het doet mij goed om te zien dat een aantal Chinese bedrijven voor Breda gekozen heeft als vestigingsplaats in Europa.’ [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?