Terug naar overzicht

HRM-professionals adopteren studenten

‘Het idee ontstond doordat we propedeusestudenten meer wilden laten kennismaken met de praktijk’, vertelt docent en projectleider Mischa van Jaarsveld. ‘Eerstejaarsstudenten hebben bij HRM niet zoiets als een snuffelstage. Maar is het wel handig dat ze snel weten of ze de juiste studiekeuze hebben gemaakt of nog moeten switchen.’

{mosimage}Van Jaarsveld merkte dat de jonge eerstejaars vaak geen goed idee hadden van de beroepspraktijk van HRM. ‘Bij een bijbaan kom je meestal niet met personeelszaken in aanraking.’ Met het buddyproject koppelt men theorie aan praktijk.

Vier keer per jaar

HRM-professionals worden als buddy’s toegewezen aan een propedeuseklas. ‘Ze adopteren die klas. Vier keer per jaar, steeds halverwege een blok, komen de twee buddy’s een gastcollege geven. Ze lichten de thema’s die in de lessen aan de orde zijn toe vanuit de praktijk van hun eigen bedrijf. Zo zien de studenten dat niet overal hetzelfde wordt gewerkt.’

De buddy’s worden via branchevereniging NVP geworven, bij grote en kleine bedrijven, profit en non-profit. ‘Er is veel animo. Ik heb zelfs mensen moeten afwijzen. We hebben professionals uit een ziekenhuis, Novadic-Kentron, Xenos, Tempo-Team, zelfs de HR-directeur van Philips. De buddy’s vinden het leuk om te doen. Vier keer per jaar naar Den Bosch komen, is ook te behappen.’ 

Netwerken

Bijkomend effect is dat de propedeusestudenten meteen gaan bouwen aan een netwerk. ‘En de professionals letten al meteen op geschikte kandidaten voor een latere stage- of afstudeerplek, die goed bij hun bedrijf passen. Het buddyproject kost weinig moeite, terwijl alle partijen er veel uit halen.’

Met het buddyproject is HRM genomineerd in de categorie ‘academie- of dienstoverstijgend’. De Innovatieprijzen worden uitgereikt tijdens de Avans Onderwijsdag, op donderdag 11 april in De Efteling. De winnaars krijgen een wisselbokaal en 1.000 euro aan prijzengeld. 

Filmpjes

Voor het eerst bepalen ook studenten en medewerkers voor 50 procent wie er met de prijzen naar huis gaan. Na 18 maart komen er zes pitch-filmpjes online op de website van het LIC, samen met een stemformulier. Dus laat weten wie jouw favoriet is! [LJ]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Nominaties Avans Innovatieprijs bekend 18-01-2013

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?