Terug naar overzicht

ICT’er bemachtigt traineeship SNS

{mosimage}Thom Sunthornwat: ‘Er hadden ongeveer driehonderd mensen gesolliciteerd. Ik zat bij de laatste vijftig die werden uitgenodigd voor een presentatie over wat de functie inhield. Maar wij wisten niet dat we tijdens de presentatie werden beoordeeld. Nu ben ik van nature een heel actieve vrager en ben ik waarschijnlijk opgevallen.’

Uiteindelijk zat je met negen wo’ers bij de laatste tien.

‘Ja, klopt, ik was de enige hbo’er. Bij de IQ-test scoorde ik vervolgens wel het hoogste. Daar stond ik zelf ook raar van te kijken. Daarna kregen we nog een rollenspel waarbij je een boze opdrachtgever tegenover je kreeg omdat je een deadline niet had gehaald. Dan testen ze hoe je onder druk presteert.’

Wat ga je tijdens je traineeship doen?

‘Ik ga meewerken aan verschillende projecten. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan IBAN (International Bank Account Number, red). Als je nu vanuit Nederland geld over zou willen maken aan je nichtje die in Frankrijk een rekening heeft, gaat dat via een tussenpartij. Als klant merk je daar niks van. Maar straks krijgt iedereen zijn eigen Europese rekeningnummer en kun je geld makkelijker overmaken in Europa. Daar moet ook op ict-gebied het nodige voor gebeuren.’

Bij een bank verwacht je eerder een economiestudent.

‘Toch moet er ook veel ict draaiende worden gehouden. Denk alleen al aan alle computers waarmee  bankmedewerkers rekening openen of hypotheken verkopen, maar ook pinautomaten en al het online betalingsverkeer. Als dat niet werkt  heb je een groot probleem. Vergis je niet. Als mensen ook maar vijf minuten niet bij hun rekening kunnen, hangen ze al schreeuwend aan de telefoon.’

Over paniek gesproken? Heb jij je zorgen gemaakt over je toekomst?

‘Ja, wel eventjes. Alle heisa rond SNS begon twee dagen nadat ik was aangenomen voor dit traineeship. Toen heb ik wel even opgebeld om te vragen of het allemaal nog doorging. Maar de overname had verder geen gevolgen voor mijn functie. Ik twijfelde daarna nog heel kort of ik mijn traineeship moest doorzetten. Maar voor nu is dit een geweldige statersfunctie. Ja, ook al is het bij SNS.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?