Terug naar overzicht

Ook kunnen herkansen bij voldoende

{mosimage}Op dit moment is het alleen mogelijk om een tentamen te herkansen als je een onvoldoende hebt gehaald. ‘Daardoor maken studenten bijvoorbeeld minder kans om cum laude af te studeren’, zegt student Tim Zijlstra. ‘En er zijn universiteiten waar je alleen wordt toegelaten als je over je hele hbo-opleiding gemiddeld een zeven hebt. Dan zou het handig zijn als studenten een tentamen kunnen herkansen.’

Betalen

Volgens docent Johan van de Wetering is dit niet zo eenvoudig: ‘Voor docenten kost het veel extra werk als meer studenten een tentamen gaan herkansen. Wie gaat dat betalen?’ Hij krijgt bijval van mededocent Adinda Hozee: ‘Het lijkt me een beetje onzinnig als studenten alsmaar een tentamen twee keer per jaar kunnen herkansen.’

Tussenoplossing

‘Als één cijfer je afhoudt van cum laude afstuderen, kun je bij de Academie voor Sociale Studies Breda dat ene tentamen herkansen’, oppert docent Le-Xuan Tran voor een tussenoplossing. Daarin kan Van de Wetering zich vinden: ‘Voor excellente studenten biedt het uitkomst. Maar ik vind wel dat we de docent in bescherming moeten nemen. We moeten voorkomen dat studenten massaal gaan herkansen.’

De Avans Medezeggenschapsraad gaat bij het College van Bestuur informeren wat de mogelijkheden zijn op het gebied van herkansen van tentamens waarvoor al een voldoende is gehaald. [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?