Terug naar overzicht

Opnieuw stoppen veel eerstejaarsstudenten

Basisbeurs

Eerstejaars die hun studie vóór 1 februari staken, hoeven hun basisbeurs niet terug te betalen. Thuiswonenden sparen daarmee tot 489 euro uit en uitwonenden tot 1.362 euro. Als ze een aanvullende beurs kregen, is dat bedrag nog hoger.

{mosimage}Van deze regeling maakte 15 procent van de hbo’ers en 10 procent van de wo’ers in het eerste studiejaar gebruik, blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Dat was vorig jaar ook al zo. Het gaat daarbij om studenten die voor het eerst studiefinanciering hebben gekregen.

Alleen achter de komma is een kleine daling zichtbaar ten opzichte van vorig jaar (van 15,1 naar 14,9 procent in het hbo en van 10,1 naar 9,9 in het wo). Ter vergelijking, in 2010 ging het om minder dan 12 procent van de eerstejaars hbo’ers en 8,5 procent van de eerstejaars aan de universiteit.

Totale uitval

Het is niet duidelijk waarom zoveel eerstejaars ermee stoppen. Mogelijk neemt de totale uitval in het eerste studiejaar niet toe, maar misschien komen de afhakers alleen iets eerder tot de conclusie dat ze willen stoppen.

Nieuwe cijfers over de totale uitval in het vorige collegejaar zouden meer helderheid kunnen geven. Die worden pas dit voorjaar verwacht. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?