Terug naar overzicht

Vallen, opstaan en weer doorgaan

In het kader van Nationale Vrouwendag wist het Avans Ondernemerscentrum tien gastsprekers te strikken voor een symposium over vrouwelijk leiderschap. Onder andere Marja Kamsma, Jacqueline Zuidweg en Chazia Mourali deelden deze middag hun persoonlijke ervaringen.

Broek omhoog houden

{mosimage}Als voorzitter van het symposium is Mourali van mening dat Vrouwendag geen overbodigheid is. ‘Het is belangrijk om vrouwelijk leiderschap te thematiseren.’

Marja Kamsma, lid van het College van Bestuur van Avans, zegt daarentegen zelf niks te hebben met het onderwerp van het symposium. ‘Ik ben daar vrij achterlijk in. Pas sinds drie jaar weet ik dat er überhaupt zoiets bestaat als een Nationale Vrouwendag.’ Kamsma zegt ook dat ze in eerste instantie niet bewust heeft gekozen voor een leidinggevende functie. ‘Ik ben gewoon opgegroeid met het motto dat een vrouw haar eigen broek omhoog moet kunnen houden.’

Verschillen

Het grootste verschil tussen mannelijk en vrouwelijk leiderschap volgens Kamsma? ‘Vrouwen zien meer wat er om hen heen gebeurt. Ze hebben gevoel voor de onderstroom en kunnen zaken beter bespreekbaar maken. Ook betrekken vrouwen in hun werk vaak dingen op zichzelf. Als ik iets fout doe, denk ik vaak: “wat een stomme trut ben je toch ook.” Maar ik heb gemerkt dat de meeste mannen daar totaal geen last van hebben.’

Volgens Jacqueline Zuidweg, ondernemer en zakenvrouw van het jaar 2012, is vrouwelijk ondernemerschap het ultieme voorbeeld van vrouwelijk leiderschap. ‘Ik heb nooit het doel gehad om ondernemer te worden.’ Door een negatieve ervaring met een mannelijke werkgever besloot Zuidweg echter toch haar eigen bedrijf te beginnen. Ze gaf zichzelf een jaar de tijd om alles op de rails te krijgen. ‘Door de jaren heen heb ik geleerd dat ondernemen een traject is van vallen, opstaan en weer doorgaan.’

Ingrediënten

De ware ingrediënten voor succes? Dat zijn volgens Zuidweg het maken van goede afspraken, knopen kunnen doorhakken en je niet druk maken over wat anderen vinden. Op de vraag of zo’n Nationale Vrouwendag wel nodig is antwoordt ze: ‘Het is goed om vrouwelijk leiderschap te benadrukken. Je moet het alleen niet groter maken dan het is.’ [MB]

 

Tijdens het symposium werd er druk meegetweet door de aanwezigen:

 

Bijzonder, de eerste sprekers op symposium Vrouwelijk Leiderschap ontkennen het bestaan ervan! #svlavans

— Ineke van Kruining (@Inuk62) March 8, 2013

#svlavans #marjakamsma geeft aan niets te hebben met vrouwelijk leiderschap, maar is gegaan voor haar inhoudelijke ontwikkeling. #goedgedaan

— petra koenders (@Petradkr) March 8, 2013

Jacqueline Zuidweg: Je kiest voor vrouwelijk leiderschap; dan moet je niet zeuren over de consequenties. #svlavans

— Nicoline Mulder (@NicolineMulder) March 8, 2013

Vrouwelijk leiderschap, werken, kinderen. Kan heel goed samen. Is keuzes maken en je niet druk maken over wat anderen vinden. #svlavans

— Frank (@MOELANDERS) March 8, 2013

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?